breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σλοβενία: Η κυβέρνηση επιστρέφει όλα τα παράνομα πρόστιμα κορωνοϊού στους πολίτες!

 

Η σλοβενική κυβέρνηση θέλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου. Ως εκ τούτου, επιστρέφει όλα τα παράνομα πρόστιμα που έπρεπε να πληρωθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για παραβίαση των παράνομων και αντιεπιστημονικών κανόνων του Covid. Το συνταγματικό δικαστήριο είχε προηγουμένως κηρύξει όλους τους νόμους για τον κορωνοϊό ως αντισυνταγματικούς.

Η νέα κυβέρνηση της Σλοβενίας κάνει λόγο για ένα βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου. «Με αυτόν τον νόμο, η κυβέρνηση εκπληρώνει μία από τις σημαντικότερες υποσχέσεις της», τόνισε η υπουργός Δικαιοσύνης Dominika Švarc Pipan στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Τα πρόστιμα του κορωνοϊού προκάλεσαν διαμαρτυρίες κατά της προηγούμενης κυβέρνησης

Από το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον Covid, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σλοβενίας έχει ακυρώσει όλους τους παράνομους νόμους που ψηφίστηκαν στην πλανδημία. Αυτή η νομοθεσία αφορά – που αφορά και τις δημόσιες συγκεντρώσεις – χρησιμοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ως νομική βάση για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για παραβιάσεις του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν μέρος της αιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα. Η νέα κυβέρνηση, η οποία είναι στην εξουσία εδώ και ένα χρόνο, υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να τερματίσει όλες τις διαδικασίες προστίμων και να επιστρέψει όλα τα πρόστιμα που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα.

«Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου υπέστη μαζική ζημιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας»

Η υπουργός Δικαιοσύνης Dominika Švarc Pipan περιέγραψε το νομοσχέδιο ως ένα ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου “το οποίο έχει πληγεί σοβαρά από τη χρήση της αντισυνταγματικής καταστολής … κατά τη διάρκεια της πανδημίας”.

Μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαΐου 2022 κινήθηκαν περισσότερες από 62.000 διαδικασίες και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι σήμερα, το 30% των προστίμων – 1,7 εκατ. ευρώ – έχει οικειοθελώς καταβληθεί ή εισπραχθεί. Τα υπόλοιπα είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, το συνταγματικό δικαστήριο έχει πλέον κηρύξει αντισυνταγματικές τις νομικές διατάξεις βάσει των οποίων κινήθηκαν τα μέτρα αυτά.

Οι εν εξελίξει διαδικασίες θα διακοπούν και τα πρόστιμα που καταβλήθηκαν θα επιστραφούν

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, όλες οι εν εξελίξει διαδικασίες πρόκειται να διακοπούν. Ομοίως, όλοι όσοι έχουν πληρώσει αυτά τα πρόστιμα θα πρέπει να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Επιπλέον, τα δεδομένα για τα ποινικά αδικήματα διαγράφονται αυτόματα από τα δημόσια μητρώα.

 

Back to top button