breaking newsΔιεθνή

Vulin: Στη Σερβία οι διαδηλώσεις υποκινούνται από εξωτερικούς εχθρούς

Η κατάσταση στη Σερβία παραμένει εξαιρετικά τεταμένη, καθώς οι διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2024 μετά την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Novi Sad, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η κατάρρευση της οροφής του σταθμού είχε ως αποτέλεσμα θύματα και σοβαρές ζημιές, γεγονός που οδήγησε σε έντονη αντίδραση από την κοινή γνώμη και τις πολιτικές δυνάμεις της Σερβίας. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τις κυβερνητικές αρχές για αμέλεια, κακή διαχείριση και ανικανότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος, και ζητούν λογοδοσία για την τραγωδία.

Αν και οι περισσότεροι διαδηλωτές φέρονται να είναι απλοί πολίτες που εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την κυβερνητική διαχείριση, ο αντιπρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vulin, έχει δηλώσει ότι οι ηγέτες των διαδηλώσεων είναι υπό τον έλεγχο δυτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον Vulin, οι διαδηλώσεις αυτές είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που υποστηρίζεται από τη Δύση για να φέρει στην εξουσία πολιτικούς που θα ακολουθήσουν τη δυτική ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Επιπλέον, ο Vulin έχει προειδοποιήσει για την πιθανότητα οι διαδηλώσεις να εξελιχθούν σε πιο ριζοσπαστικές μορφές κινητοποιήσεων, καθώς οι εντάσεις συνεχώς κλιμακώνονται. Παρά τις εντάσεις, ο ίδιος δήλωσε ότι οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή για τη δημόσια τάξη και να προστατεύσουν τη χώρα από εξωτερικές παρεμβάσεις ή εσωτερικές αναταραχές.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, έχει τοποθετηθεί δημόσια ενάντια στις συγκεντρώσεις, τονίζοντας ότι η Σερβία δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση μιας «έγχρωμης επανάστασης», παρόμοιας με αυτήν της Ουκρανίας το 2014. Αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν λόγοι για τέτοιες ανησυχίες, η αναφορά του Vucic υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη ένταση και το φόβο της κυβέρνησης για την αποσταθεροποίηση της χώρας, ιδιαίτερα υπό το φως των εξωτερικών πιέσεων.

Ο Vulin, επίσης, ανέφερε ότι οι διαδηλώσεις και η πολιτική αναταραχή είναι μια στρατηγική κίνηση για να τεθεί η Σερβία υπό την επιρροή της Δύσης, με σκοπό να απομακρυνθεί από τη Ρωσία και να ενταχθεί πιο στενά στους δυτικούς θεσμούς. Ο ίδιος κατηγορεί τις δυτικές δυνάμεις, και κυρίως τις ΗΠΑ, ότι προσπαθούν να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις στη Σερβία, με σκοπό να υποκινήσουν την αλλαγή καθεστώτος και την εφαρμογή πολιτικών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δυτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της δείχνουν ανυποχώρητοι, επιμένοντας ότι η Σερβία θα παραμείνει κυρίαρχη και θα αποφύγει εξωτερικές επιρροές και πιέσεις για να αλλάξει την κατεύθυνση της πολιτικής της. Οι διαδηλώσεις ενδέχεται να συνεχιστούν και να εξελιχθούν, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί για τη χρήση ισχυρών μέτρων ασφαλείας για την αποκατάσταση της τάξης, εάν χρειαστεί.

Η πολιτική αυτή ένταση, ωστόσο, προκαλεί ανησυχία για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Σερβίας και τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η αναταραχή για την περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και για τις ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.

Στους 16 οι νεκροί

Ένας έφηβος που είχε τραυματιστεί τον Νοέμβριο όταν κατέρρευσε στέγαστρο στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Νόβι Σαντ στη Σερβία, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του.

Ετσι, ανέβηκε σε 16 ο αριθμός των νεκρών από την τραγωδία που οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις και στην παραίτηση του πρωθυπουργού.

Ο ασθενής, ο οποίος ταυτοποιήθηκε από τη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία (VMA) στο Βελιγράδι με τα αρχικά του, Β.Τσ., 18 ετών, ήταν ένας από τους τρεις τραυματίες που διασώθηκαν από τα ερείπια την 1η Νοεμβρίου. Ένας από αυτούς πέθανε 16 ημέρες αργότερα, και ο άλλος παραμένει στο νοσοκομείο.

«Παρ’ όλα τα μέτρα θεραπείας και τη μέγιστη αφοσίωση του προσωπικού της VMA, ο ασθενής υπέκυψε στα πολύπλοκα τραύματα και τις συνεπαγόμενες επιπλοκές», ανέφερε το νοσοκομείο σε μια ανακοίνωση.

Πρόταση για μεταβατική κυβέρνηση παρουσίασε η αντιπολίτευση

Η πολιτική κατάσταση στη Σερβία συνεχίζει να είναι τεταμένη, με την αντιπολίτευση να προτείνει τη σύσταση μιας μεταβατικής κυβέρνησης για να διαχειριστεί την κρίση και να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Η πρόταση αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής, μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και την αποδοκιμασία της κυβερνητικής διαχείρισης, κυρίως λόγω της τραγωδίας στο σιδηροδρομικό σταθμό του Novi Sad.

Η μεταβατική κυβέρνηση, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, θα έχει θητεία εννέα μηνών και στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς της Σερβίας. Η κυβέρνηση αυτή θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές, με τον πρωθυπουργό να είναι μη κομματική προσωπικότητα, αποδεκτή από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης. Η διαχείριση των υπουργείων θα γίνει κατά τον ίδιο τρόπο, αν και τα υπουργεία που σχετίζονται με τη διοργάνωση εκλογών και τα φοιτητικά αιτήματα δεν θα ανήκουν σε μέλη της σημερινής συμπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει και την επιστημονική κοινότητα, τους επαγγελματικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία, προτείνοντας πρόσωπα που θα μπορούν να ηγηθούν αυτής της κυβέρνησης με γνώση και κύρος, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον πολιτικό και θεσμικό μηχανισμό της χώρας.

Η απάντηση από την κυβέρνηση ήρθε άμεσα, με την πρόεδρο της Βουλής και στέλεχος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, Άνα Μπρνάμπιτς, να καταγγέλλει την πρόταση της αντιπολίτευσης. Η κ. Μπρνάμπιτς ανέφερε ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να έρθει στην εξουσία χωρίς εκλογές και χωρίς να έχει την εμπιστοσύνη του λαού, χαρακτηρίζοντας την πρόταση αυτή αντισυνταγματική. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να αγνοήσει τις θεμελιώδεις δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχει επανειλημμένα απορρίψει την πρόταση της αντιπολίτευσης και την ιδέα μιας μεταβατικής κυβέρνησης. Επισήμανε ότι δεν θα επιτρέψει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που δεν έχει τη νομιμοποίηση από τις εκλογές και την εμπιστοσύνη του λαού.

Η παραίτηση της κυβέρνησης του Μίλος Βούτσεβιτς έγινε δεκτή από το κοινοβούλιο, και η Σερβία βρίσκεται τώρα σε μια περίοδο 30 ημερών, εντός της οποίας πρέπει να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση σύμφωνα με τη νομοθεσία. Αν η κυβέρνηση δεν σχηματιστεί εντός αυτής της προθεσμίας, η Σερβία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί αβεβαιότητα για το πολιτικό μέλλον της Σερβίας και εντείνει την πίεση για μια γρήγορη και αποτελεσματική λύση στην πολιτική κρίση.

The post Vulin: Στη Σερβία οι διαδηλώσεις υποκινούνται από εξωτερικούς εχθρούς first appeared on Prime News.

Back to top button