breaking newsΕλλάδα

Νέα διάσωση 51 μεταναστών ανοιχτά της Γαύδου – Στα όριά του το υποστελεχωμένο Λιμενικό

Ανησυχητική αύξηση αφίξεων στην Κρήτη από τη Λιβύη – Η νέα, πιο επικίνδυνη διαδρομή της Μεσογείου παίρνει διαστάσεις

Σε νέα επιχείρηση διάσωσης 51 μεταναστών προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης 23 Ιουλίου οι αρμόδιες Αρχές στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Γαύδου, την ώρα που οι αφίξεις στα νότια παράλια της Κρήτης συνεχίζονται και οι λιμενικοί προειδοποιούν ότι επιχειρούν με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, έπειτα από τον εντοπισμό λέμβου σε απόσταση περίπου 40 ναυτικών μιλίων από τη Γαύδο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος, η λέμβος εντοπίστηκε από εναέριο μέσο της Frontex. Ακολούθησε η άμεση κινητοποίηση των λιμενικών Αρχών, με πλωτό σκάφος του Λιμενικού να σπεύδει στην περιοχή και να προχωρεί στην ασφαλή περισυλλογή των 51 επιβαινόντων.

Από τη θάλασσα στην Αγία Γαλήνη

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, στην Κρήτη. Από εκεί οδηγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες υποδοχής, ταυτοποίησης και καταγραφής.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όμως αποτελεί ακόμη ένα περιστατικό σε μια αλυσίδα συνεχών αφίξεων στο θαλάσσιο μέτωπο νότια της Κρήτης.

Οι αρμόδιες Αρχές εξακολουθούν να επιτηρούν την ευρύτερη περιοχή, καθώς οι μεταναστευτικές ροές παραμένουν αυξημένες κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Η Γαύδος, τα νότια παράλια των Χανίων και η περιοχή της Ιεράπετρας βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο αλλεπάλληλων επιχειρήσεων εντοπισμού, διάσωσης και μεταφοράς μεταναστών.

Άλλοι 111 μετανάστες μέσα σε μία ημέρα

Η νέα διάσωση έρχεται μόλις τέσσερις ημέρες μετά τις αφίξεις που είχε καταγράψει το Neakriti.gr στη Γαύδο και νότια της Ιεράπετρας.

Στις 19 Ιουλίου, ομάδα 51 πολιτών τρίτων χωρών είχε φτάσει στην παραλία Τρυπητής της Γαύδου. Οι νεοαφιχθέντες επρόκειτο να μεταφερθούν μέσω Παλαιόχωρας στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας της Αγυιάς Χανίων.

Την ίδια ημέρα, οι Αρχές είχαν ενημερωθεί για ακόμη ένα περιστατικό στη νότια Κρήτη, καθώς άλλοι 60 άνθρωποι εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας.

Μόνο από τα περιστατικά της 19ης και της 23ης Ιουλίου καταγράφονται συνολικά 162 αφίξεις ή διασώσεις στη Γαύδο και νότια της Ιεράπετρας. Οι αριθμοί αποτυπώνουν την πίεση που δέχονται οι υπηρεσίες της Κρήτης, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν παράλληλα τον εντοπισμό στη θάλασσα, τις επιχειρήσεις διάσωσης, τη μεταφορά, την καταγραφή και την προσωρινή φιλοξενία των νεοαφιχθέντων.

«Μόλις δύο πλωτά μέσα»

Την πραγματική εικόνα των δυνατοτήτων του Λιμενικού στη δυτική Κρήτη είχε περιγράψει λίγες ημέρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κατσικανδαράκης.

Μιλώντας στις 15 Ιουλίου στον ΓΑΥΔΟΣ – ΣΚΑΪ 88,8 FM, έκανε λόγο για υποστελέχωση, οριακή κάλυψη των βαρδιών και μόλις δύο πλωτά μέσα για την επιτήρηση και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Όπως περιέγραψε, τα πληρώματα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με μονές συνθέσεις, επιχειρώντας σε απαιτητικές συνθήκες και αντιμετωπίζοντας πρόσθετους κινδύνους.

Η μαρτυρία του αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά των τελευταίων ημερών. Η επιτυχής διάσωση των 51 ανθρώπων αποδεικνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την αυταπάρνηση των στελεχών, δεν αναιρεί όμως το δομικό πρόβλημα.

Όταν οι ροές αυξάνονται και οι θαλάσσιες αποστάσεις είναι τεράστιες, η επιτήρηση μιας τόσο εκτεταμένης περιοχής με δύο μόλις πλωτά μέσα και οριακά στελεχωμένες βάρδιες δεν μπορεί να θεωρείται επαρκής. Οι άνθρωποι του Λιμενικού κρατούν το μέτωπο όρθιο, αλλά οι αντοχές προσωπικού και μέσων δεν είναι ανεξάντλητες.

Back to top button