breaking newsΕλλάδα

Καλεντερίδης: Η γαλλική σημαία δεν σταματά την Τουρκία στην Κάσο

Ο Σάββας Καλεντερίδης εκτίμησε ότι η αναφορά Ερντογάν στην επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου με βάση το διεθνές δίκαιο είχε συγκεκριμένο διπλωματικό στόχο: να προηγηθεί της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και να αμβλύνει την απήχηση ενδεχόμενων ελληνικών καταγγελιών. Όπως είπε, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να τείνει «κλάδο ελαίας», η Άγκυρα συνεχίζει κινήσεις που προκαλούν ανησυχία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πιο αιχμηρό μέρος της παρέμβασής του αφορούσε το υποθαλάσσιο καλώδιο. Ο αναλυτής αμφισβήτησε την άποψη ότι η συμμετοχή γαλλικής εταιρείας και η παρουσία πλοίου με γαλλική σημαία αρκούν για να αποτρέψουν μια νέα τουρκική αντίδραση στις έρευνες. Υπενθύμισε όσα συνέβησαν στην Κάσο τον Ιούλιο του 2024 και υποστήριξε ότι η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην περιοχή, επειδή συνδέει τις διεκδικήσεις της εκεί με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Γιατί να μη στείλουν τώρα άλλα πέντε [πλοία];» διερωτήθηκε, απορρίπτοντας την εκτίμηση ότι η γαλλική σημαία, από μόνη της, θα αλλάξει τους τουρκικούς υπολογισμούς. Κατά τον ίδιο, το κρίσιμο ζήτημα είναι τι ακριβώς θα συμφωνηθεί πριν από την επανέναρξη των εργασιών και αν θα υπάρξει οποιαδήποτε διαδικασία που θα επιτρέψει στην Άγκυρα να εμφανιστεί ως συνομιλητής για έργο σε περιοχή όπου η Ελλάδα ασκεί δικαιώματα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη διατύπωση περί συντονισμού «μέσω διπλωματικών οδών». Ο Καλεντερίδης υποστήριξε ότι μια τέτοια διαδικασία, εφόσον συνεπάγεται επίσημη εμπλοκή της Τουρκίας, μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο συνδιαχείρισης. Έθεσε μάλιστα το ερώτημα γιατί θα χρειαζόταν χωριστή ενημέρωση της Άγκυρας, αφού οι σχετικές ναυτικές αγγελίες περιλαμβάνουν τις συντεταγμένες, τη διάρκεια και το είδος των εργασιών. Πρόκειται για προειδοποίηση και εκτίμηση του ίδιου, όχι για διαπιστωμένη συμφωνία συνδιαχείρισης.

Ο αναλυτής άσκησε παράλληλα κριτική στην ελληνική διαχείριση του επεισοδίου της Κάσου το 2024. Όπως είπε, δεν έχει αποσαφηνιστεί δημοσίως τι συνέβη τότε, ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι και στην επόμενη φάση των ερευνών η κοινή γνώμη ενδέχεται να μη μάθει τους όρους υπό τους οποίους θα κινηθεί το πλοίο.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης χαρακτήρισε την ελληνική ομογένεια και τους φιλέλληνες στις Ηνωμένες Πολιτείες «πυρηνικό μας όπλο» σε πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι λείπει μια σαφής ελληνική στρατηγική που θα τους έδινε τη δυνατότητα να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην προώθηση των εθνικών θέσεων.

Τέλος, σχολιάζοντας τουρκική ανακοίνωση για την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς, ζήτησε πολιτικό χειρισμό και συστηματική ανάδειξη της ιστορίας. Διευκρίνισε ότι η απάντηση δεν πρέπει να στηρίζεται στο μίσος προς τον τουρκικό λαό, αλλά στην τεκμηριωμένη υπεράσπιση του δικαιώματος των Ελλήνων στην ελευθερία.

Back to top button