breaking newsΔιεθνή

Αντιδράσεις στην Τουρκία για τις διαπιστεύσεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν αποκλεισμούς

a turkey flag flying in front of a city

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Τουρκία οι απορρίψεις αιτήσεων δημοσιογράφων που επιθυμούσαν να καλύψουν δημοσιογραφικά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις 7 και 8 Ιουλίου.

Αρκετοί Τούρκοι δημοσιογράφοι γνωστοποίησαν ότι οι αιτήσεις τους για διαπίστευση απορρίφθηκαν χωρίς να τους δοθεί οποιαδήποτε αιτιολόγηση, γεγονός που έχει ανοίξει συζήτηση για τη διαφάνεια της διαδικασίας επιλογής των εκπροσώπων του Τύπου.

Η καταγγελία του Ντενίζ Ζεϊρέκ

Ανάμεσα σε όσους δεν έλαβαν διαπίστευση βρίσκεται ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας Nefes, Ντενίζ Ζεϊρέκ.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, ενημερώθηκε από την υπηρεσία διαπιστεύσεων του ΝΑΤΟ ότι η αίτησή του απορρίφθηκε, ενώ στο σχετικό μήνυμα αναφερόταν πως «οι λόγοι της απόφασης δεν μπορούν να κοινοποιηθούν» και ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι οριστική και δεν επιδέχεται επανεξέταση.

Η απάντηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημοσιογράφου, ο οποίος άφησε αιχμές για πιθανή εμπλοκή των τουρκικών αρχών στη διαδικασία επιλογής.

Υποψίες για συμμετοχή της τουρκικής Προεδρίας

Ο Ζεϊρέκ υποστήριξε ότι ο κατάλογος των δημοσιογράφων που τελικά έλαβαν διαπίστευση ενδέχεται να καταρτίστηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται, το ηλεκτρονικό σύστημα του ΝΑΤΟ συγκέντρωσε όλες τις αιτήσεις και απέστειλε τον σχετικό κατάλογο στις τουρκικές αρχές πριν δοθούν οι τελικές εγκρίσεις.

Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί, πάντως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως ούτε από το ΝΑΤΟ ούτε από την τουρκική κυβέρνηση.

Διαψεύδουν τουρκικό ΥΠΕΞ και Προεδρία

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν μέσω του Yetkin Report.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας αρνούνται ότι είχαν οποιαδήποτε συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης ή έγκρισης των δημοσιογραφικών διαπιστεύσεων.

Οι δύο πλευρές απορρίπτουν, σύμφωνα με τον Γετκίν, κάθε ισχυρισμό περί πολιτικής παρέμβασης στη διαδικασία επιλογής των εκπροσώπων του Τύπου.

Απορρίφθηκαν και φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι

Το ζήτημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς – σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μουχαμέντ Βεφά – οι απορρίψεις δεν περιορίστηκαν μόνο σε δημοσιογράφους που θεωρούνται επικριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε, απορρίφθηκαν επίσης οι αιτήσεις των Ισμαήλ Χαλίς, Ερσίν Τσελίκ και Γιασεμίν Τσαγλαγιάν, αλλά και αρκετών ακόμη δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται εργαζόμενοι ακόμη και σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει το κλίμα αβεβαιότητας γύρω από τα κριτήρια με τα οποία εγκρίθηκαν ή απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για τη δημοσιογραφική κάλυψη της Συνόδου.

Ερωτήματα για τη διαφάνεια

Η υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει έντονο προβληματισμό στον δημοσιογραφικό κόσμο της Τουρκίας, καθώς αρκετοί εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης ζητούν να γίνουν γνωστά τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέχθηκαν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι.

Μέχρι στιγμής, ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι τουρκικές αρχές έχουν δώσει επίσημες εξηγήσεις για τις απορρίψεις, αφήνοντας ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια της διαδικασίας ενόψει μιας από τις σημαντικότερες διεθνείς συναντήσεις που θα φιλοξενήσει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Back to top button