Χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης θα παραμείνουν στην Κύπρο τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», καθώς Αθήνα και Λευκωσία αναπροσαρμόζουν τον αμυντικό σχεδιασμό τους στις νέες συνθήκες ασφάλειας που διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η παράταση της ελληνικής αεροναυτικής παρουσίας αποτελεί άμεση αντίδραση στις απειλές που συνδέονται με το Ιράν και την ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή, η απόφαση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα εξαιτίας της κλιμακούμενης τουρκικής ρητορικής για την Κύπρο και της αυξανόμενης ενόχλησης της Άγκυρας για την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ.
Η παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως προσωρινή συμμετοχή σε άσκηση ή ως συμβολική κίνηση. Αποτελεί επιχειρησιακό μέτρο με ανοικτό χρονικό ορίζοντα, το οποίο προσθέτει δυνατότητες αεράμυνας, επιτήρησης και αντιμετώπισης πιθανών απειλών στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τέσσερα F-16 στην Πάφο
Τα τέσσερα ελληνικά F-16 σταθμεύουν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Η παρουσία τους ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα και επιτρέπει την ταχύτερη αντίδραση σε περίπτωση απειλής στον εναέριο χώρο και στην ευρύτερη περιοχή του FIR Λευκωσίας.
Τα ελληνικά μαχητικά προσφέρουν στη συμμαχική διάταξη Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας δυνατότητες αναχαίτισης, επιτήρησης και προστασίας κρίσιμων υποδομών. Παράλληλα, η ανάπτυξή τους λειτουργεί ως σαφές μήνυμα ότι η Κύπρος δεν αντιμετωπίζεται από την Αθήνα ως αποκομμένος χώρος, αλλά ως τμήμα του ενιαίου γεωστρατηγικού πεδίου του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η παρουσία τους αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω της έντονης δραστηριότητας μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραυλικών συστημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Η γεωγραφική εγγύτητα της Κύπρου προς τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής την καθιστά ευάλωτη στις συνέπειες μιας γενικευμένης κλιμάκωσης, ακόμη και εάν η ίδια δεν εμπλέκεται άμεσα στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»
Στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου παραμένει και η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία αντικατέστησε τη φρεγάτα «Έλλη». Η αλλαγή επιτρέπει τη συνέχιση της ελληνικής ναυτικής παρουσίας χωρίς επιχειρησιακό κενό και ενισχύει τη δυνατότητα επιτήρησης της κυπριακής ΑΟΖ.
Η «Νικηφόρος Φωκάς» διαθέτει το ελληνικής ανάπτυξης σύστημα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Κένταυρος». Η δυνατότητα αυτή θεωρείται κρίσιμη σε ένα περιβάλλον όπου τα UAV χρησιμοποιούνται πλέον ευρύτατα τόσο για αποστολές επιτήρησης όσο και για επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων, πλοίων και ενεργειακών υποδομών.
Η φρεγάτα συμμετείχε πρόσφατα στην πολυεθνική άσκηση «Cyprus Arrow», η οποία πραγματοποιήθηκε νοτίως της Λεμεσού. Η παραμονή της μετά την ολοκλήρωση της άσκησης επιβεβαιώνει ότι η ελληνική ναυτική παρουσία δεν περιορίζεται στο εκπαιδευτικό σκέλος, αλλά εντάσσεται σε ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Η ανάπτυξη ελληνικού πολεμικού πλοίου στην περιοχή επιτρέπει τη συλλογή επιχειρησιακής εικόνας, την προστασία θαλάσσιων οδών και την παρακολούθηση δραστηριοτήτων κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα εκμετάλλευσης της περιφερειακής κρίσης για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.
Ο εκνευρισμός της Τουρκίας
Η Άγκυρα παρακολουθεί με εμφανή δυσφορία την αμυντική συνεργασία Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης και κυβερνητικοί παράγοντες κατηγορούν τη Λευκωσία ότι μετατρέπει την Κύπρο σε «προκεχωρημένο φυλάκιο του Ισραήλ», επιχειρώντας να παρουσιάσουν τις περιφερειακές συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ως απειλή για την Τουρκία.
Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει καταστήσει σαφές ότι παρακολουθεί στενά τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα και τις στρατιωτικές κινήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, η Τουρκία ενισχύει σταδιακά τις στρατιωτικές υποδομές της στα κατεχόμενα, αναβαθμίζοντας εγκαταστάσεις και μεταφέροντας πρόσθετο εξοπλισμό. Οι κινήσεις αυτές προκαλούν ανησυχία σε Αθήνα και Λευκωσία, ιδιαίτερα καθώς συνοδεύονται από ρητορική που επαναφέρει απειλές στρατιωτικής επέμβασης και αναφορές στην τουρκική εισβολή του 1974.
Η ελληνική παρουσία στην Κύπρο αποκτά, επομένως, διπλό χαρακτήρα: από τη μία ενισχύει την προστασία απέναντι στις συνέπειες της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και από την άλλη λειτουργεί ως αποτρεπτικό μήνυμα προς την Τουρκία.
Η έκτακτη επίσκεψη Χούπη
Τη σοβαρότητα της κατάστασης υπογραμμίζει η έκτακτη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημήτριου Χούπη, στην Κύπρο. Ο αρχηγός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είχε συνομιλίες με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα, με αντικείμενο τον συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας.
Ο στρατηγός Χούπης επιθεώρησε τα πληρώματα των ελληνικών F-16 και της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ επισκέφθηκε και στρατόπεδα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου. Κατά τις επαφές του με το προσωπικό, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα και στην αποστολή των ελληνικών δυνάμεων.
Η παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Μεγαλόνησο έδωσε πολιτικό και στρατιωτικό βάρος στην απόφαση για την παράταση της ανάπτυξης των ελληνικών μέσων. Κατέστησε, παράλληλα, σαφές ότι η συνεργασία των δύο κρατών δεν περιορίζεται σε διακηρύξεις, αλλά μεταφράζεται σε κοινό επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Έμπρακτο μήνυμα αποτροπής
Η παραμονή των τεσσάρων F-16 και της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» μέχρι νεωτέρας αποτελεί ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο.
Δεν σημαίνει ότι Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν αναπόφευκτη μια πολεμική σύγκρουση. Δείχνει, όμως, ότι αντιμετωπίζουν ως πραγματικό τον κίνδυνο κλιμάκωσης και δεν επιθυμούν να βρεθούν απροετοίμαστες απέναντι σε μια αιφνίδια επιδείνωση της κατάστασης.
Η Κύπρος βρίσκεται πλέον στο σημείο όπου συναντώνται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ο ανταγωνισμός Ισραήλ–Τουρκίας, οι ενεργειακές επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας.
Σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική αεροναυτική παρουσία λειτουργεί ως δύναμη αποτροπής και ως έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί κεντρικό μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Αθήνας.