Με μια ιδιαίτερα προκλητική ανάρτηση, η οποία περιλαμβάνει ακόμη και αναφορά στην είσοδο του τουρκικού στρατού στη Σμύρνη το 1922, απάντησε ο απόστρατος ναύαρχος και εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζεμ Γκιουρντενίζ, στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.
Ο Γκιουρντενίζ έβαλε στο στόχαστρο τόσο την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια όσο και την αναφορά του στη στρατηγική συνεργασία της Αθήνας με το Ισραήλ.
«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γεραπετρίτης δηλώνει πρώτα ότι “θα εφαρμόσουμε τα 12 μίλια όποτε θελήσουμε” και στη συνέχεια, υπενθυμίζοντας την αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ, στέλνει το μήνυμα ότι “η ισχύς πηγάζει από ισχυρές συμμαχίες”», έγραψε ο Τούρκος απόστρατος ναύαρχος.
Ακολούθως επιχείρησε να συνδέσει τις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη με την επέτειο της 9ης Σεπτεμβρίου 1922, ημέρα κατά την οποία ο τουρκικός στρατός εισήλθε στη Σμύρνη, λίγο πριν από την καταστροφή της πόλης και την ολοκλήρωση του ξεριζωμού του μικρασιατικού Ελληνισμού.
«Το γεγονός ότι αυτές οι ατυχείς δηλώσεις γίνονται την παραμονή της ημέρας κατά την οποία ο τουρκικός στρατός εισήλθε στη Σμύρνη πριν από 104 χρόνια αποτελεί μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση της ιστορίας και της μοίρας», ανέφερε προκλητικά.
Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα επιχειρεί να στηρίξει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη στρατιωτική δύναμη τρίτων κρατών και στις διεθνείς συμμαχίες της.
«Πώς αλλιώς πρέπει να εξηγήσει η Ιστορία ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σφετερισμός κυριαρχίας με την εξάρτηση από τη στρατιωτική ισχύ και τις συμμαχίες άλλων;» διερωτήθηκε.
Αμφισβητεί το ελληνικό δικαίωμα στα 12 μίλια
Ο Γκιουρντενίζ αναφέρθηκε στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, υποστηρίζοντας ότι, μολονότι αναγνωρίζει στα παράκτια κράτη τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών τους υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια, προβλέπει παράλληλα ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αντικείμενες ακτές, οι ειδικές γεωγραφικές συνθήκες και τα δικαιώματα των υπολοίπων παράκτιων κρατών.
Ισχυρίστηκε ότι μια μονομερής επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο θα είχε ως στόχο να «εγκλωβίσει» την Τουρκία στις ακτές της.
«Στη μοναδική γεωγραφία του Αιγαίου, μια μονομερής επιβολή των 12 μιλίων, με σκοπό τον εγκλωβισμό της Τουρκίας στις ακτές της, δεν θα περιορίσει απλώς την Τουρκία στην ηπειρωτική χώρα, αλλά θα διαταράξει και την εδαφική της ακεραιότητα», υποστήριξε.
Η συγκεκριμένη θέση εντάσσεται στην πάγια τουρκική επιχειρηματολογία κατά της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η Άγκυρα διατηρεί από το 1995 την απειλή πολέμου, το γνωστό casus belli, σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμά της στο Αιγαίο.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία επικαλείται επιλεκτικά. Η Αθήνα επιμένει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί αναφαίρετο και μονομερές δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας, το οποίο θα ασκηθεί στον χρόνο και με τον τρόπο που η ίδια θα κρίνει.
Επαναφέρει την αποστρατιωτικοποίηση
Ο Τούρκος απόστρατος ναύαρχος επανέφερε και το ζήτημα της στρατιωτικής παρουσίας στα ελληνικά νησιά, υιοθετώντας πλήρως τη ρητορική της Άγκυρας περί παραβίασης του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος τους.
«Το να εξοπλίζετε τα νησιά που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τις τουρκικές ακτές και τελούν υπό αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και στη συνέχεια να δηλώνετε ότι “αντλούμε δύναμη από τις συμμαχίες μας” δεν εξαλείφει τις νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας», ανέφερε.
Η Ελλάδα απορρίπτει τις συγκεκριμένες αξιώσεις, επικαλούμενη το δικαίωμα αυτοάμυνας που προβλέπεται από το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ιδιαίτερα απέναντι στην ύπαρξη της τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου, στη διατήρηση ισχυρών αποβατικών δυνάμεων στα μικρασιατικά παράλια και στην απειλή πολέμου.
«Οι συμμαχίες δεν δημιουργούν δίκαιο αλά καρτ»
Ο Γκιουρντενίζ υποστήριξε ακόμη ότι οι διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας δεν μεταβάλλουν, κατά την άποψή του, τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.
«Οι συμμαχίες δεν δημιουργούν δίκαιο αλά καρτ. Ο εξοπλισμός από μόνος του δεν παράγει κυριαρχία. Η εμπιστοσύνη σε άλλα κράτη δεν εξαφανίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας», έγραψε.
Ολοκλήρωσε την ανάρτησή του με την πάγια ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας», δηλώνοντας ότι «ούτε το Αιγαίο ούτε η Μεσόγειος είναι ελληνική λίμνη» και ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή σφετερισμού με την υποστήριξη τρίτων κρατών».
«Σήμερα είναι 9 Σεπτεμβρίου 2026. Η υπενθύμιση αποτελεί ανθρώπινο καθήκον», κατέληξε, επαναφέροντας με ευθεία και εμπρηστική ιστορική αναφορά τη Μικρασιατική Καταστροφή στο κέντρο της σύγχρονης ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.
Η παρέμβασή του επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει με αυξανόμενη δυσφορία την ενίσχυση της ελληνικής αποτρεπτικής ισχύος και τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Παράλληλα, δείχνει ότι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» παραμένει ο βασικός ιδεολογικός και επιχειρησιακός άξονας της τουρκικής αμφισβήτησης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Yunan dışişleri Bakanı Gerapetritis önce “12 mili istediğimiz zaman uygularız” diyor, ardından İsrail’le savunma işbirliğini hatırlatarak “Güç, güçlü ittifaklardan doğar” mesajı veriyor.
Bu talihsiz açıklamaların Türk ordusunun 104 yıl önce İzmir’e girdiği günün arifesinde… pic.twitter.com/YBquJcxJIN
— Cem GÜRDENİZ (@cemgurdeniznet) September 9, 2026