breaking newsΔιεθνή

Η οικονομική κρίση στον Γαλλογερμανικό άξονα και οι προκλήσεις για την Ευρώπη

Οι αρνητικές ειδήσεις σχετικά με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γαλλογερμανικός άξονας, η κινητήρια δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πλέον καθημερινές. Στη Γαλλία, το χρέος της χώρας έχει ξεπεράσει τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ, με τους οίκους αξιολόγησης να εκφράζουν ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση. Το 2024 σημαδεύτηκε από τη δραματική αύξηση των λουκέτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανησυχητική επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας. Στη Γερμανία, η αυτοκινητοβιομηχανία, που άλλοτε ήταν η πιο ισχυρή στην Ευρώπη, βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, με αναγκαστικές περικοπές και μειωμένη ζήτηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις εξαγωγές. Η μετάβαση από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ηλεκτροκίνηση, παρά το υψηλό κόστος και τις τεχνικές δυσκολίες, δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα, ενώ η κινεζική αγορά με τα φθηνότερα και ποιοτικά ανταγωνιστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία, οι εξαγωγές, που είναι ο βασικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας, αναμένεται να μειωθούν το 2025, ενώ η κατανάλωση των Γερμανών περιορίζεται περαιτέρω. Ο πληθωρισμός, που έφτασε το 2,2% τον Νοέμβριο, από το 2% τον προηγούμενο μήνα, συνεχίζει να πλήττει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με τον δείκτη IFO. Κάθε εβδομάδα φέρνει νέες ανακοινώσεις για αναδιαρθρώσεις ή κλείσιμο επιχειρήσεων, με την Volkswagen να προχωρά σε περικοπές άνω των 35.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2030 και μείωση της παραγωγής στη Γερμανία.

Όπως στη Γαλλία, έτσι και στη Γερμανία, οι ηγέτες Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Ρόμπερτ Χάμπεκ κατηγορούνται για την οικονομική κατάρρευση των χωρών τους, που προκλήθηκε από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και από τις διακοπές προμηθείας ρωσικού φυσικού αερίου, που είχε σημαντική επίδραση στην τοπική βιομηχανία.

Οι οιωνοί για τον γαλλογερμανικό άξονα είναι δυσοίωνοι. Η περιοχή βιώνει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και το πολιτικό χάος που επικρατεί στο Παρίσι και το Βερολίνο δυσχεραίνει τις προσπάθειες για την επίλυση των αυξανόμενων ελλειμμάτων και της αποτυχίας της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Το πολιτικό αδιέξοδο, ενισχυμένο από τη θέση της Γερμανίας υπέρ αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων, καθιστά δύσκολη την προώθηση των απαραίτητων μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, οι σχέσεις της Γερμανίας με την Κίνα ψυχραίνονται, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να περιορίσει τις γεωπολιτικές απειλές.

Για τη Γαλλία, το 2025 προβλέπεται ακόμη πιο δύσκολο, καθώς θα αναγκαστεί να αντλήσει 340 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές, καθιστώντας τη μεγαλύτερο δανειολήπτη στην ευρωζώνη, γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί. Οι ανησυχίες για την παραλυσία του γαλλογερμανικού άξονα καθιστούν αδύνατο για την Ευρώπη να βρει καθοδήγηση αυτή τη στιγμή. Παράλληλα, η απειλή επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά προϊόντα προσθέτει πίεση στις εξαγωγές της Ευρώπης.

Η πιθανότητα απομάκρυνσης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ αναγκάζει την Ευρώπη να ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες, κάτι που επιβαρύνει τις ήδη εξασθενημένες οικονομίες. Οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι και Ενρίκο Λέτα, προειδοποιούν για τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, η οποία έχει ξεπεραστεί από τις ΗΠΑ. Προτείνουν πολιτικά δύσκολες λύσεις, όπως κοινό δανεισμό και νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, για να αντισταθμίσουν τις τεράστιες αμερικανικές επιδοτήσεις στις πράσινες τεχνολογίες.

Στην Ευρώπη των 27, η οποία καθοδηγείται από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι προσπάθειες για μια ευρωπαϊκή απάντηση καθυστερούν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, προειδοποιεί ότι οι οικονομικές και πολιτικές κρίσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία είναι μόνο η αρχή, και εκφράζει τη λύπη του για τη σπατάλη μεγάλων χρηματικών ποσών στον πόλεμο στην Ουκρανία, αντί να επενδυθούν στην ανάπτυξη της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, εν μέσω αυτών των δύσκολων συνθηκών, αντιμετωπίζει αβεβαιότητες σχετικά με την οικονομική της πορεία. Παρά τις προβλέψεις για τριπλάσια ανάπτυξη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., οι εξωτερικοί κίνδυνοι, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι αρνητικές επιπτώσεις από την επιβράδυνση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, κάνουν το 2025 μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία. Οι πολυάριθμες «θυσίες» των Ελλήνων δεν έχουν αποφέρει κάποιο θετικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται λόγω του πληθωρισμού.

Prime News.

Back to top button