Σε μια εκτενή και αποκαλυπτική συνέντευξη στη Θεσσαλία Τηλεόραση, ο Ευρωβουλευτής και Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Νικόλας Φαραντούρης, ανέλυσε τις κρίσιμες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, και πώς αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.
Η Μάχη του Προϋπολογισμού: «Περισσότερα Κανόνια, Λιγότερο Βούτυρο;»
Ο κ. Φαραντούρης, ως μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αναδιάταξη των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τόνισε ότι η στροφή προς την κοινή άμυνα και την ενίσχυση της Ουκρανίας δεν πρέπει να γίνει εις βάρος των κοινωνικών κεκτημένων 70 ετών. «Η ασφάλεια δεν εξασφαλίζεται μόνο με ντουφέκια, αλλά με ανθεκτικές υποδομές, δίκτυα και ευημερία», υπογράμμισε, ζητώντας να μην χαθούν πόροι από την ΚΑΠ και τα περιφερειακά προγράμματα που στηρίζουν τη Θεσσαλία και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ακρίβεια και «Ουρανοκατέβατα» Κέρδη
Αναφερόμενος στην ακρίβεια που μαστίζει την αγορά, ο Ευρωβουλευτής κατέθεσε μια δέσμη συγκεκριμένων μέτρων:
-
Μείωση έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ) στα βασικά είδη και την ενέργεια.
-
Αυστηροί έλεγχοι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το σπάσιμο των καρτέλ.
-
Φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας που πλουτίζουν μέσα στην κρίση. Σημείωσε μάλιστα με έμφαση ότι οι στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά είναι μοναδικές στην Ευρώπη, καθώς οι τιμές δεν δικαιολογούνται από τα διεθνή δεδομένα.
Αμυντική Θωράκιση και Ασύμμετρες Απειλές
Στο ζήτημα της ελληνοτουρκικής έντασης, ο κ. Φαραντούρης μίλησε για τον «ασύμμετρο πόλεμο» των drones και των κυβερνοεπιθέσεων. Πρότεινε την ενεργοποίηση του Άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης της ΕΕ (ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής) για την προβολή ισχύος της Τουρκίας στα κατεχόμενα, ενώ κάλεσε για συντονισμένη δράση των μεσογειακών χωρών για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στη Μεσόγειο.
Κοινωνικό Μέτωπο: Ταμείο Ανάκαμψης και Πλειστηριασμοί
Τέλος, αποκάλυψε ότι δόθηκε μάχη για την παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης, εκφράζοντας όμως τη θλίψη του για το γεγονός ότι τα 38 δις € «έμειναν στην Αθήνα σε λίγους ομίλους» αντί να διαχυθούν στην περιφέρεια. Παράλληλα, εξήγγειλε κινητοποιήσεις για την προστασία των δανειοληπτών από τα funds, τονίζοντας την ανάγκη για νομοθετική παρέμβαση που θα σώσει την πρώτη κατοικία.