
Νέος γύρος για Μονή Σινά.. εκεί που βγήκαν οι μυστικοί κονδυλοφόροι και καθησύχαζαν ότι δεν υπάρχει θέμα δήλωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο που πιστοποιεί το μέγεθος του προβλήματος. Λέει η ανακοίνωση: ”Οι αιώνες σεβάστηκαν τη Μονή του Σινά. Ας τη σεβαστεί και η Αίγυπτος
Παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το ζήτημα της Μονής Σινά
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με παρέμβασή του καλεί την Κυβέρνηση της Αιγύπτου να σεβαστεί στο status quo της Μονής Σινά. Για τους μυστικούς κονδυλοφόρους έπεσε θύμα παραπληροφόρησης και FAKE και ο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνων και πάσης Ελλάδας..δεν ξέρουν δηλαδή οι καθ΄ύλην αρμόδιοι και ξέρουν τα παπαγαλάκια..
Το Πατριαρχείο κάνει λόγο για «απογοήτευση και θλίψη» για τις εξελίξεις. Προφανώς και πάρχει μείζον θέμα γι αυτό υπάρχει και παρέμβαση τώρα του Οικουμενικού. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδικάζει την απόφαση κατά της Μονής Σινά στην Αίγυπτο
«Οι αιώνες σεβάστηκαν τη Μονή του Σινά. Ας τη σεβαστεί σήμερα και η Αίγυπτος, ως μία πολιτισμένη και ευνομούμενη χώρα, σεβόμενη τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικώς», σημειώνει και προσθέτει: «Η Μονή του Σινά είναι πολύτιμος κεκτημένος θησαυρός για τη χώρα του Νείλου, ο οποίος περιποιεί τιμή σε αυτήν και συνδέει συμβολικώς και ουσιαστικώς στο έδαφός της τις δύο μεγάλες θρησκείες του Χριστιανισμού και του Μουσουλμανισμού».
Ολόκληρη η ανακοίνωση
«Τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον μέ ὀδυνηράν ἔκπληξιν ἐπληροφορήθη ὅτι τό ἁρμόδιον δικαστήριον τῆς Αἰγύπτου ἔθεσεν ἐν ἀμφιβόλῳ τό ἀπό αἰώνων κρατοῦν ἰδιοκτησιακόν καθεστώς τῆς ἱστορικῆς Ἱερᾶς Μονῆς τοῦ Σινᾶ, ἀναγνωρίζον κατ᾽ οὐσίαν εἰς τήν ἐκεῖσε μοναστικήν ἀδελφότητα μόνον δικαίωμα χρήσεως ἐπί τῶν περιουσιακῶν στοιχείων αὐτῆς. ( ξέρουν οι μυστικοί κονδυλοφόροι και δεν ξέρει το Οικουμενικό και η Αρχιεπισκοπή για το αμιγώς εκκλησιαστικό ζήτημα. Aν ήταν όλα καλά γιατί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επικοινώνησε αμέσως με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Ωστόσο, η επικοινωνία δεν απέφερε άμεσα αποτελέσματα και η Αθήνα απέστειλε δημόσιο μήνυμα στο Κάιρο. Δηλ. θέλουν να μας πείσουν κάποιοι ότι δεν ήξερε η ελληνική κυβέρνηση που ουσιαστικά έκανε διαβήματα σε ΥΠΕΞ και προεδρία Αιγύπτου για θέμα δεν ήξερε το Οικουμενικό και η Αρχιεπισκοπή Ελλάδας και ότι όλοι αυτοί έπεσαν θύμα παραπλανητικών άρθρων και ήξεραν αυτοί ότι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ντόρος και λίγος έγινε. Πρέπει να διαμηνυθεί προς πάσα κατεύθυνση πως θα υπάρξουν άμεσα ισχυρά αντίμετρα..)
Ἀπογοήτευσις καί θλῖψις εἶναι ἡ ἀντίδρασις τῆς Πρωτοθρόνου Ἐκκλησίας τῆς Ὀρθοδοξίας, ἡ ὁποία ἀνέκαθεν περιβάλλει τό σεβάσμιον τοῦτο καθίδρυμα τοῦ Αὐτοκράτορος Ἰουστινιανοῦ μέ στοργήν, θαυμασμόν καί εὐγνωμοσύνην διά τήν προσφοράν του ἐπί αἰῶνας εἰς τήν πίστιν, τό Γένος, τόν πολιτισμόν.

Τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον κάμνει ἔκκλησιν πρός τήν Αἰγυπτιακήν Κυβέρνησιν, ἐπί τῇ βάσει καί τῶν χθεσινῶν δηλώσεων τοῦ Προέδρου τῆς χώρας Ἐξοχ. κ. Ἀμπντέλ Φατάχ Ἀλ Σίσι, (σσ ο αρχιδικτάτορας) νά ἀνεύρῃ τόν ἐνδεδειγμένον τρόπον διά νά διατηρηθῇ τό ἰδιοκτησιακόν καθεστώς (status quo) τῆς Ἱερᾶς Μονῆς, τό ὁποῖον ἐσεβάσθη ἰδιαιτέρως καί διεσφάλισε προνομιακῶς ἐπί αἰῶνας καί τό Ἰσλάμ, ( σσ έχει δίκιο εδώ ο Οικουμενικός το σεβάστηκε το ισλάμ αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ισλάμ αλλά με τον φυτευτό του αμερικανοσιωνισμού το δικτάτορα Σίσι που παίζει απευθείας για Τελ Αβίβ όπως αποδείχθηκε και με Γάζα, Συρία) καί νά ὑλοποιήσῃ τήν πρόσφατον συμφωνίαν αὐτῆς μετά τῆς Μονῆς. Ὁ σεβασμός τῶν ἀπ᾽ αἰῶνος κρατούντων καί ἡ τήρησις τῶν συμφωνηθέντων ἠμποροῦν νά βοηθήσουν τήν Μονήν τῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης νά συνεχίσῃ τήν θρησκευτικήν καί πολιτισμικήν ἀποστολήν της ἀπό τήν Χερσόνησον τοῦ Σινᾶ, ὅπου ὁ Θεός ὡμίλησέ ποτε πρός τούς ἀνθρώπους.
Οἱ αἰῶνες ἐσεβάσθησαν τήν Μονήν τοῦ Σινᾶ. Ἄς τήν σεβασθῇ σήμερον καί ἡ Αἴγυπτος, ὡς μία πολιτισμένη καί εὐνομουμένη χώρα, σεβομένη τάς θρησκευτικάς ἐλευθερίας καί τά ἀνθρώπινα δικαιώματα γενικῶς.
Ἡ Μονή τοῦ Σινᾶ εἶναι πολύτιμος κεκτημένος θησαυρός διά τήν χώραν τοῦ Νείλου, ὁ ὁποῖος περιποιεῖ τιμήν εἰς αὐτήν καί συνδέει συμβολικῶς καί οὐσιαστικῶς εἰς τό ἔδαφός της τάς δύο μεγάλας θρησκείας τοῦ Χριστιανισμοῦ καί τοῦ Μουσουλμανισμοῦ».
Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΙΝΑ
Είναι η αρχαιότερη σε λειτουργία μονή και το δημοφιλέστερο προσκύνημα των Ορθοδόξων μετά τους Αγίους Τόπους. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χερσονήσου της Πετραίας Αραβίας στους πρόποδες του όρους Μωυσέως όπου διαδραματίστηκε η γνωστή Θεοφάνεια με την παράδοση των 10 εντολών στον προφήτη. Εδώ ήδη από τον 3ο αιώνα άρχισαν να συρρέουν ερημίτες καθώς αναπτύσσονταν οι διάφορες μορφές ασκητισμού στην Ανατολή πριν ο χριστιανισμός καθιερωθεί ως επίσημη θρησκεία της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά ασκητών απαντάται στο Οδοιπορικό της Εγερίας ή Αιθερίας 381-384 και αφορά τη σφαγή τους από Άραβες στις περιοχές Σινά και Ραιθώ. Ο ιστορικός Προκόπιος αναφέρει την ίδρυση της μονής από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αι. (Περί Κτισμάτων,V.8,5-9)
To μοναστήρι συνδέθηκε με την Αγία Αικατερίνη τον 8ο-9ο αι., λόγω της παράδοσης της ταφής του λειψάνου της αγίας αρχικά στην κορυφή του όρους Σινά και της μεταφοράς του στη συνέχεια στη μονή.
Εδώ σώζονται οι αρχαιότερες φορητές εικόνες καθώς επίσης και η παλαιότερη μοναστηριακή βιβλιοθήκη στον χριστιανικό κόσμο.Με την κατάκτηση της περιοχής από τους Άραβες τον 7ο αι. ηγεμόνες και σουλτάνοι της Αιγύπτου σεβόμενοι τον Αχτιναμέ (διαθήκη) του Μωάμεθ 625 εξέδωσαν μια σειρά από ευνοϊκούς ορισμούς και φιρμάνια με προνόμια για τη μονή και τα μετόχια της. Παρά τις δυσκολίες με τους μωαμεθανούς κατακτητές και τη βιοτική μέριμνα στις σκληρές συνθήκες της ερήμου η οργανωμένη μοναστική κοινότητα του Σινά επιδεικνύει αδιάλειπτο πνευματικό βίο και παγκόσμια φήμη για 15 και πλέον αιώνες.
Ο Ιουστινιανός ανταποκρινόμενος σε αίτημα των Σιναιτών μοναχών ανοικοδόμησε το καθολικό και το κτηριακό συγκρότημα της μονής περικλειόμενης από ισχυρό τείχος με ορθογώνιους και κυκλικούς πύργους και ποικίλα κτίσματα στο εσωτερικό (τράπεζα, κελιά μοναχών,αποθήκη, φούρνο).
Ο τρίκλιτος ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Χριστού κτίσθηκε στο κέντρο της μονής στα τελευταία χρόνια του Ιουστινιανού μετά το θάνατο της αυτοκράτειρας Θεοδώρας Ιούνιος 548.Αρχιετέκτονας ήταν ο Στέφανος από την πόλη Αιλά ο οποίος καταγόταν από τη φυλή των Ναβαταίων.
dimpenews.com