
Πρωτοφανή σκηνικά βίας και εκτεταμένα επεισόδια εκτυλίχθηκαν στο Παρίσι και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας, αμέσως μετά την κατάκτηση του Champions League από την Παρί Σεν Ζερμέν εναντίον της Άρσεναλ στον τελικό της Βουδαπέστης.
Η κατάσταση ξέφυγε εντελώς από τον έλεγχο των αρχών, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους για έκρηξη παραβατικότητας από ομάδες νεαρών, κυρίως μεταναστευτικής καταγωγής, από τα υποβαθμισμένα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας.
Εκατοντάδες συλλήψεις, τραυματίες αστυνομικοί και νεκροί
Ο επίσημος απολογισμός που παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνιέζ, αποτυπώνει το μέγεθος της αγριότητας. Περισσότερες από 890 συλλήψεις καταγράφηκαν σε εθνικό επίπεδο, ενώ 178 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, με τον αριθμό των συμβάντων να παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση κατά 45% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, αναφέρθηκαν δύο θάνατοι.
Στο κέντρο της πόλης, πολίτες εγκλωβίστηκαν μέσα στο κτίριο της Όπερας της Βαστίλης για λόγους ασφαλείας, ενώ στην πλατεία Τροκαντερό, δίπλα στον Πύργο του Άιφελ, ταραχοποιοί ντυμένοι με αμφιέσεις που παρέπεμπαν στον Οσάμα μπιν Λάντεν φώναζαν το όνομά του. Πυροσβέστες δέχθηκαν επιθέσεις με σιδερολοστούς και πέτρες την ώρα που προσπαθούσαν να σβήσουν φωτιές, ενώ καταστήματα λεηλατήθηκαν και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, με την επίσημη κυβέρνηση και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης να επιχειρούν να υποβαθμίσουν το χάος, κάνοντας λόγο για απλές «εντάσεις».
Η πολιτική αντίδραση και η συζήτηση για τη μετανάστευση
Το μέγεθος της καταστροφής έδωσε την ευκαιρία στην ευρωπαϊκή δεξιά να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση, συνδέοντας άμεσα τα επεισόδια με την ανεξέλεγκτη μετανάστευση και την αποτυχία των πολιτικών ενσωμάτωσης. Ο ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές, μίλησε για εικόνες «εμφυλίου πολέμου» που προκλήθηκαν από «αρπακτικά» που μισούν τη Γαλλία.
Ανάλογη σκληρή στάση κράτησε και ο Ερίκ Ζεμούρ, κάνοντας λόγο για «προάγγελο πολέμου πολιτισμών». Η κατάσταση προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς σε λίγες εβδομάδες ξεκινά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Βόρεια Αμερική, όπου έχουν προκριθεί τόσο η Γαλλία όσο και η Αλγερία και το Μαρόκο, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέων εστιών έντασης.
Διεθνείς αντιδράσεις και αιτήματα για απελάσεις
Οι εικόνες των βανδαλισμών προκάλεσαν την παρέμβαση και άλλων Ευρωπαίων ηγετών της δεξιάς και της άκρας δεξιάς. Ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς ζήτησε τη σύλληψη και άμεση απέλαση όλων των ταραχοποιών, ενώ η Άλις Βάιντελ από τη Γερμανία χρησιμοποίησε τον όρο «επαναπατρισμός» για τη μαζική εκδίωξη αλλοδαπών.
Από την πλευρά του, ο Μπαρντελά, τηρώντας μια πιο μετριοπαθή νομική γραμμή σε σχέση με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση επικράτησής του, οι ξένοι υπήκοοι που εγκληματούν θα απελαύνονται αμέσως, ενώ οι Γάλλοι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν ένα ριζικά αυστηρότερο ποινικό σύστημα, με ταυτόχρονη διακοπή των επιδομάτων προς τους γονείς των ανήλικων εγκληματιών.