breaking newsΔιεθνή

Μουντζουρούλιας: Ακόμα και οι γυναίκες στον ελληνικό στρατό τρομάζουν τους Τούρκους

Στις εξελίξεις που διαμορφώνουν το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο εστίασε η εκπομπή «Direct News» με τον Ανδρέα Μουντζουρούλια, παρουσιάζοντας πληροφορίες και αναλύσεις γύρω από τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, τις τουρκικές αντιδράσεις, αλλά και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κεντρικό θέμα αποτέλεσε η συνάντηση των αρχηγών των αεροποριών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ και ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή της. Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στην εκπομπή, οι τρεις πλευρές συζήτησαν ζητήματα επιχειρησιακής συνεργασίας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και κοινών σχεδιασμών για το μέλλον.

Ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας υποστήριξε ότι η τριμερής συνεργασία αποκτά πλέον στρατηγικό βάθος, καθώς Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Άγκυρας και επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα κοινό πλαίσιο ασφάλειας στην περιοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις συνεχείς κοινές ασκήσεις των τριών χωρών, αλλά και στην αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με Rafale, F-16 Viper και F-35, γεγονός που –όπως υποστηρίχθηκε– προκαλεί έντονο προβληματισμό στην τουρκική πλευρά.

Η εκπομπή στάθηκε επίσης στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τα οποία εμφανίζουν την Ελλάδα να προετοιμάζεται για διπλωματική αντεπίθεση κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τις τουρκικές αναφορές που παρουσιάστηκαν, η Αθήνα φέρεται να σχεδιάζει να θέσει στους συμμάχους σειρά ζητημάτων που αφορούν τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, αναλύθηκαν οι αντιδράσεις της Άγκυρας απέναντι στη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης εκφράζουν ανησυχία για την ανάπτυξη ισραηλινών οπλικών συστημάτων στο Αιγαίο, ενώ κάνουν λόγο για ενίσχυση της ελληνικής αποτρεπτικής ισχύος με δυτικά και ισραηλινά συστήματα.

Σημαντικό μέρος της εκπομπής αφιερώθηκε και στο ζήτημα των F-35. Παρουσιάστηκαν αντιδράσεις από κύκλους στις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι σε ενδεχόμενη επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα, ενώ έγινε αναφορά σε πιέσεις που δέχεται η αμερικανική κυβέρνηση από γερουσιαστές και βουλευτές για τη διατήρηση των περιορισμών προς την Άγκυρα.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ακόμη το τουρκικό σχέδιο νόμου για τη «Γαλάζια Πατρίδα», με τον παρουσιαστή να υπογραμμίζει ότι στην Τουρκία υπάρχουν φωνές που ζητούν την άμεση κατάθεσή του και την υιοθέτηση ακόμη πιο σκληρής γραμμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ξεχωριστή ενότητα αφορούσε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, τον πόλεμο με το Ιράν, αλλά και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στον Καύκασο και στα τουρκογενή κράτη, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στο Καζακστάν.

Το γενικό συμπέρασμα της εκπομπής ήταν ότι η Ανατολική Μεσόγειος εισέρχεται σε περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών ζυμώσεων, με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ να ενισχύουν τη συνεργασία τους, την ώρα που η Τουρκία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Back to top button