breaking newsΔιεθνή

Η ΔΥΣΗ ΣΕ ΧΑΟΣ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ – ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ΔΥΣΗ ΣΕ ΧΑΟΣ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ – ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σε κόκκινο συναγερμό η Ευρώπη

Επικίνδυνες και απρόβλεπτες εξελίξεις στον Αρκτικό Κύκλο – Ρήξη στη Δύση με το ΝΑΤΟ να στρέφεται κατά των ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις Trump για έλεγχο της Γροιλανδίας  

Διευρύνεται το ρήγμα στους κόλπους του ΝΑΤΟ με αφορμή την κρισιμότητα και την τεράστια γεωπολιτική σημασία του Αρκτικού Κύκλου, τον οποίο διεκδικούν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα αλλά και η Ευρώπη.Μάλιστα φαίνεται πως υπάρχει ένας ιστορικός διαχωρισμός μεταξύ ΝΑΤΟ – ΗΠΑ, αφού ατύπως δημιουργείται μία «Βορειοατλαντική Συμμαχία της Ευρώπης» ποτ στρέφεται κατά της Ουάσινγκτον.

Εκπρόσωποι της χώρας του ΝΑΤΟ συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής των στρατευμάτων τους στη Γροιλανδία σε σχέση με τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για χρήση βίας με σκοπό την κατάληψη του νησιού. Αυτό αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, επικαλούμενη πηγές του Βορειοατλαντικού Συμφώνου με γνώση των συνομιλιών που διεξήχθησαν.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ συζήτησαν εάν το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ εφαρμόζεται, όταν ένα μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επιτίθεται σε άλλο. Ως αποτέλεσμα, αυτή η επιλογή αποκλείστηκε γρήγορα, καθώς θα απαιτούσε την ομόφωνη υποστήριξη και των 32 κρατών μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ΗΠΑ.Τι προβλέπει το Άρθρο 4 – Πρωτοστατεί η Γερμανία

Ωστόσο, το Άρθρο 4, το οποίο επιτρέπει επείγουσες διαβουλεύσεις σε περίπτωση απειλής για την «εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία ή την ασφάλεια» ενός μέλους της Συμμαχίας, θεωρήθηκε από τις ευρωπαϊκές χώρες ως καταλληλότερο μέτρο.
Πρόκειται για άρθρο που καλύπτει και τις απειλές από ένα κράτος – μέλος σε άλλο (ΗΠΑ προς Δανία).
Στη συζήτηση συμμετείχαν αξιωματούχοι από τη Γερμανία, κάτι που προκάλεσε κριτική από υποστηρικτές της Ουκρανίας.
«Το Βερολίνο δεν θέλει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία επειδή η κατάσταση είναι “πολύ διφορούμενη”, αλλά υπαινίσσεται ανοιχτά τη δυνατότητα αποστολής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη Γροιλανδία.
Είναι σαν μια πυξίδα χωρίς βέλος», είπε ο διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.
Ήδη η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στη Γροιλανδία ως απάντηση στις δηλώσεις Trump για την ανάγκη προσάρτησης του νησιού στις ΗΠΑ.
Αναφέρθηκε επίσης ότι η Κοπεγχάγη θα δαπανήσει 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο εν μέσω πολυάριθμων δηλώσεων του νέου προέδρου των ΗΠΑ για την επιθυμία του να ελέγξει τη Γροιλανδία.
Υποσχέθηκε επίσης να αναβαθμίσει ένα αεροδρόμιο για να επιτρέψει στα μαχητικά αεροσκάφη F-35 να επιχειρούν από τη Γροιλανδία.

Μήνυμα ισχύος του ΝΑΤΟ της Ευρώπης

Ο Robert Brieger Αυστριακός στρατηγός υπεύθυνος για τη στρατιωτική επιτροπή της ΕΕ, δήλωσε ότι θα στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» η ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ υπό τις Βρυξέλλες στη Γροιλανδία.
Οι δηλώσεις του Trump έχουν προκαλέσει διχασμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με το πώς να αντιδράσουν χωρίς να προκληθεί διατλαντική κρίση.
Ο απερχόμενος Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz υπήρξε ο πιο έντονος επικριτής του Trump από την Ευρώπη για το θέμα της Γροιλανδίας.
Δήλωσε πως «τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν με τη βία».
Είπε πως είναι θέμα διεθνούς δικαίου και μιλώντας στα αγγλικά τόνισε: «όποιον μπορεί να αφορά», υπονοώντας τον Trump.

karditsastakra.

Back to top button