Με φόντο την παρατεταμένη πολεμική σύγκρουση και τις κλιμακούμενες εντάσεις, Ρωσία και Ουκρανία ανταλλάσσουν σκληρές δηλώσεις, τη στιγμή που η διπλωματική πρωτοβουλία της Τουρκίας επιχειρεί να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την Άγκυρα, η έναρξη των διαβουλεύσεων μετατίθεται για το απόγευμα, έπειτα από σχετικό αίτημα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Οι συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη μετατέθηκαν για το δεύτερο μισό της ημέρας, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, όταν διαρροές από τη Μόσχα ανέφεραν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία, παρά την πρόσκληση του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το πρωί της Πέμπτης, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε επισήμως τα ονόματα της ρωσικής αντιπροσωπείας που μετέβη στην Τουρκία, από την οποία απουσιάζουν τόσο ο ίδιος ο Πούτιν όσο και ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Αναλυτές και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία εκτίμησαν ότι οι πιθανότητες για ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, φθάνοντας στην Άγκυρα, δήλωσε πως η σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας δεν έχει κοινοποιηθεί επίσημα στην ουκρανική πλευρά, ενώ χαρακτήρισε τους Ρώσους εκπροσώπους «διακοσμητικούς» και εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητά τους να λάβουν ουσιαστικές αποφάσεις.
Η απάντηση από τη Μόσχα δεν άργησε να έρθει. «Ένας αποτυχημένος και κλόουν μιλά για αξιοσέβαστους ανθρώπους», σχολίασε σε υψηλούς τόνους το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το διπλωματικό θερμόμετρο.
Το ρωσικό δίκτυο Russia Today χαρακτήρισε «καταδικασμένη» τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας ότι ο Ζελένσκι δεν επιδιώκει ουσιαστική πρόοδο, αλλά προσπαθεί να καθησυχάσει την πλευρά Τραμπ ενόψει των εξελίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, Ρώσοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η ουκρανική πλευρά προσέρχεται χωρίς πρόθεση συμβιβασμού.
Από την άλλη πλευρά, δυτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι και η Μόσχα φαίνεται να επιδιώκει κερδισμένο χρόνο, ώστε να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλύτερους όρους για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια φάση όπου η διεθνής πίεση παραμένει έντονη.
Η σημερινή συνάντηση στην Τουρκία αναμένεται με ενδιαφέρον, αν και η ένταση και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργούν εξαιρετικά χαμηλές προσδοκίες για ουσιαστική πρόοδο.