
Γιατί δεν συνεννοούμαστε με Αίγυπτο και Χαφτάρ για να επιστρέφουν πίσω όλοι αυτοί που στο τέλος καταλήγουν στην Αθήνα και την υπόλοιπη χώρα;
Περιπολικά σκάφη του Κυπριακού Ναυτικού, της Ακτοφυλακής και της Αστυνομίας αναχαίτισαν τις δύο φουσκωτές βάρκες αφού εξέπεμψαν κλήση για βοήθεια κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου.
Στη συνέχεια, οι βάρκες συνοδεύτηκαν από σκάφη της Κύπρου, πίσω στο λιμάνι της Ταρτούς της Συρίας, ενεργοποιώντας μια διμερή συμφωνία Έρευνας και Διάσωσης μεταξύ των δύο κρατών.
🛑 CYPRUS returns boats back to Syria – Committed to fighting human trafficking, smuggling and shady employers
— ΑΫΠ (@openintelcy) May 18, 2025
🛟 Cypriot Navy of @NationalGuardCY & @Cyprus_Police patrol boats intercepted the two inflatable boats after they put out a call for help
🇸🇾🇨🇾 The boats were… pic.twitter.com/Yv7IfcfukL
Είναι γνωστό ότι οι διακινητές ανθρώπων κάνουν συμφωνίες με αδίστακτους τοπικούς εργοδότες στην Κύπρο για να φέρουν Σύρους για παράνομη εργασία στο νησί.
Μερικοί από αυτούς τους εργοδότες είναι Κύπριοι, ενώ άλλοι είναι αλλοδαποί, παραβλέποντας την σχετική νομοθεσία.
Σε κοινή δήλωση, Τρία κυπριακά Υπουργεία ( Άμυνας, Δικαιοσύνης, Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), ανακοίνωσαν ότι παραμένουν προσηλωμένα στην καταπολέμηση των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος που δρουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Κυβέρνηση της Κύπρου στέλνει καθημερινά ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το διεθνές δίκαιο και με το πρόσχημα του “σκάφους σε κίνδυνο”, προσπαθώντας να εισάγουν λαθραία στο νησί παράνομους μετανάστες, οι οποίοι στη συνέχεια υποβάλλουν ψευδείς αιτήσεις ασύλου για να εργαστούν για ύποπτους εργοδότες.
Η κοινή δήλωση των Τριών Κύπριων υπουργών υπογραμμίζει τις ενωμένες προσπάθειες του κυπριακού κράτους για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, προστατεύοντας παράλληλα τα ευάλωτα άτομα που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, σύμφωνα με το κυπριακό, το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο:
“Τα κυκλώματα λαθρεμπορίου εκμεταλλεύονται τη γενική πολιτική κατάσταση και υπόσχονται ψευδώς στους ανθρώπους μια καλύτερη ζωή ενθαρρύνοντάς τους να καταχραστούν τη διαδικασία αίτησης ασύλου, ενώ παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους επιβιβάζοντας τους σε μη αξιόπλοα σκάφη”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Στις 12/5 αποβιβάστηκαν απέναντι απο τη νησίδα Διαπόρτι Σάμου (περιοχή Λιβαδάκι) 34 λάθρο, μαζί τους & ο Αζέρος χειριστής του ταχυπλόου που συνελήφθη.
— Σταυροφόρος (@stavroforos_) May 18, 2025
Οδηγοί & χειριστές αντικαθίστανται απο τα κυκλώματα, οπως το συγκεκριμένο που εδρεύει Τουρκία & διαθέτει συνδέσμους στην Ελλάδα pic.twitter.com/7UuyWq1XZt
Για ποιο λόγο δεν κάνουμε το ίδιο με τις ροές μεταναστών από Λιβύη στην Κρήτη;
— Σταυροφόρος (@stavroforos_) May 18, 2025
Την ίδια περίοδο η Γαύδος και η Κρήτη, σφυροκοπούνται από τις καθημερινές αφίξεις παράνομων μεταναστών από την Λιβυκή ακτής και την Αίγυπτο, χωρίς να να τους στέλνουμε πίσω όπως πράττουν οι Κύπριοι.
Είναι γεγονός ότι καταγράφεται 134% αύξηση στις αφίξεις από το Λιβυκό πέλαγος προς τη Γαύδο, την Κρήτη, την Κάσο, τη Ρόδο λόγω της αποσταθεροποίησης στο Σουδάν και του εμφύλιου σπαραγμού στη Λιβύη.
Δημοσιογραφικές πηγές στην Κρήτη αναφέρουν ότι “τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες και στοιχεία, βάσει των οποίων προκύπτει ότι οι μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα, διά της Κρήτης, κυρίως από τη Λιβύη και ενίοτε από την Αίγυπτο, μετριούνται σε εκατοντάδες πλέον”.
Η θαλάσσια κυκλοφορία δουλεμπορικών στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, δηλαδή στο Νότιο Κρητικό πέλαγος θα θυμίζει σε λίγο ” Κηφισίας”, έχοντας οδηγήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην υποδοχή όλων αυτών των παράνομων μεταναστών στα όριά τους.
Στις 12 Μαΐου 2025, ο υπουργός μετανάστευσης κ, Βορίδης είχε συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Υπουργείου για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο Ηράκλειο, ανέφερε το ekriti.gr.
Στη συνάντηση μετείχαν η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, υψηλόβαθμα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, του Στρατού και εμπλεκομένων υπηρεσιών.
Μετά τη συνάντηση και σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε πως θ’ αναζητηθεί οριστική λύση σε επίσημες συναντήσεις της κυβέρνησης στη Λιβύη. Ως προσωρινή λύση στο Ηράκλειο, αναζητείται χώρος στον οποίο θα γίνεται η διαδικασία πρώτης καταγραφής των αφίξεων. Εξήγησε πως θα πρόκειται για κλειστό χώρο και ότι οι αφιχθέντες θα βρίσκονται σε καθεστώς διοικητικής κράτησης για μία ή δύο μέρες, μέχρι να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα για τις υπόλοιπες διαδικασίες.
Όλοι αυτοί που εισέρχονται παράνομα στην χώρα μας, καταλήγουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, ειδικά στην Αθήνα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα από το υπάρχον σε πολλές γειτονιές.
Το ερώτημα είναι γιατί δεν ερχόμαστε σε απευθείας επαφή με Αίγυπτο και την Ανατολική Λιβύη, στην οποία ζει και βασιλεύει ο Χαφτάρ με τους Τρεις γιους του, ώστε όλοι αυτοί που μας, έρχονται να γυρνούν από εκεί που ξεκίνησαν;