breaking newsΔιεθνή

Στα άκρα οι σχέσεις Κιέβου – Βουδαπέστης! Θερμό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Ποροσένκο

\

Μετά την επιβολή απαγόρευσης εξόδου από την χώρα στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) κατηγορεί τόσο αυτόν όσο και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν για συνωμοσία με το Κρεμλίνο με σκοπό την αλλαγή στάσης της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Η SBU, με σχετική της δήλωση, κατηγορεί τον Ούγγρο πρωθυπουργό πως σκοπεύει να δυσκολέψει την θέση της Ουκρανίας, παραπληροφορώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες και οδηγώντας τους στην εκκίνηση διαπραγματεύσεων με την Ρωσία. Κατά την SBU, ο Ποροσένκο στην προγραμματισμένη του συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό θα συνωμοτούσε με φιλορωσικές διαθέσεις, κάτι το οποίο ο ίδιος διαψεύδει, λέγοντας πως η πρόθεση του θα ήταν η αποτροπή του Ουγγρικού βέτο προς της μελλοντικές προτάσεις της ΕΕ υπέρ της Ουκρανίας.

Σε αυτό η Βουδαπέστη απαντά δηλώνοντας πως θεωρεί ανώριμη την στάση των ουκρανικών αρχών, κάτι που, κατά τους Ούγγρους, αποδεικνύει πως η αμυνόμενη χώρα δεν είναι ακόμη έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ. Ακόμα, γίνεται εμμέσως πλην σαφώς εμφανής η πρόθεση της Ουγγαρίας να καταψηφίσει το τετραετές σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, ύψους των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προτάθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και αναμένει έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συμπερασματικά η απόφαση της SBU να εμφανίσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό ως Ρώσο κατάσκοπο φαίνεται να φέρνει μόνο αρνητικά αποτελέσματα για την Ουκρανία, δίνοντας επιπλέον αφορμή για την Ουγγαρία να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Όσο για την οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας από την ΕΕ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν δήλωσε πώς πάντα η Ουγγαρία ήταν αρνητική προς αποφάσεις που αφορούσαν σημαντικές αλλαγές προϋπολογισμού αλλά πάντα βρισκόταν τρόπος υπερπήδησης των εμποδίων.

PrimeNews.

Back to top button