breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγκόσμιος χαμός: Απελευθέρωση 2 δις γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών;

 

Ο ηθοποιός και κωμικός Rob Schneider μοιράστηκε ένα άρθρο ανακοινώνοντας ότι η EPA (Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ) πρόκειται να απελευθερώσει δύο δισεκατομμύρια γενετικά τροποποιημένα κουνούπια και αναρωτήθηκε εάν θα κάνουν ένεση στους ανθρώπους όταν τους «τσιμπούν»!!!

«Τι θα μπορούσε να πάει στραβά με την απελευθέρωση 2 δισεκατομμυρίων ΓΤΟ κουνουπιών;» αστειεύτηκε και συνέχισε: «Όταν τσιμπούν ανθρώπους τι ακριβώς θα γίνει με την… ένεση κουνουπιών στους ανθρώπους; Μην ανησυχείτε… Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση και ο Μπιλ Γκέιτς έχουν κατά νου το καλύτερο για εμάς».

Ο Schneider, πέραν του χιούμορ, επικαλέστηκε άρθρο του Children’s Health Defense (CHD) που εξηγεί: « Τα κουνούπια GE  που δημιουργήθηκαν από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxitec κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ, παρόλο που οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές».

Τα κουνούπια έχουν απελευθερωθεί στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Τέξας, με τις δύο τελευταίες πολιτείες να βλέπουν πρόσφατα τα πρώτα κρούσματα τοπικά επίκτητης ελονοσίας εδώ και 20 χρόνια, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το CHD: «Το  Ίδρυμα Gates  έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στο έργο για τα  κουνούπια GMO (γενετικά τροποποιημένα) , επενδύοντας περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια στην Oxitec. Το μεγαλύτερο μέρος – περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια – απευθύνεται  σε περιοχές των ΗΠΑ .»

Το έργο άραγε θα εξαπλωθεί και στην Ευρώπη;;; Γιατί όχι;;;

Μέχρι στιγμής αυτά έχουν συμβεί επιγραμματικά:

 

  • Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια (GE) που δημιουργήθηκαν από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxitec κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ στη Φλόριντα και το Τέξας.
  • Τον Μάρτιο του 2022, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) χορήγησε στην Oxitec δύο χρόνια παράταση της άδειας πειραματικής χρήσης ή EUP, η οποία θα επέτρεπε στην εταιρεία βιοτεχνολογίας να απελευθερώσει επιπλέον κουνούπια GE στην Φλόριντα καθώς και σε τέσσερις κομητείες της Καλιφόρνια για η πρώτη φορά.
  • Ενώ η EPA επέκτεινε το EUP της Oxitec, τόσο το Υπουργείο Γεωργίας της Φλόριντα όσο και το Υπουργείο Κανονισμού για τα φυτοφάρμακα της Καλιφόρνια (DPR) πρέπει να εγκρίνουν τις δοκιμές της Oxitec προκειμένου να προχωρήσει στις πολιτείες τους.
  • Μετά από αντιδράσεις από τους νομοθέτες, η DPR της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι η Oxitec απέσυρε οικειοθελώς την αίτηση εξουσιοδότησης έρευνας για να δοκιμάσει τα GE κουνούπια της στην Καλιφόρνια.
  • Η τοπικά επίκτητη ελονοσία ήταν ανύπαρκτη στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά πέντε τέτοιες περιπτώσεις έχουν πρόσφατα διαγνωστεί – τέσσερις στην Φλόριντα και μία στο Τέξας.

el.gr

Back to top button