breaking newsΔιεθνή

«Πράσινο φως» από τον Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ταγίπ Ερντογάν «λύγισε», τελικά, και έδωσε το «ok» για να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, λίγες μόνο ώρες πρoτού ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Την… χαρμόσυνη αυτή είδηση έδωσε με ανάρτησή του ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας λόγο για ένα «ιστορικό βήμα» προς την περεταίρω ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι (…) ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να διαβιβάσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στην εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατόν και να συνεργαστεί στενά με τη συνέλευση για να εξασφαλιστεί η επικύρωση», δήλωσε συγκεκριμένα ο Στόλτενμπεργκ.

Παρότι ο Στόλτενπεργκ, είχε εκφράσει νωρίτερα την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί στην παρούσα σύνοδο στο Βίλνιους, παρά τους όρους που έθετε ο Ερντογάν και τα παζάρια που έκανε για να δώσει την συγκατάθεσή του, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει δοθεί κάποιο λεπτομέρες χρονοδιάγραμμα για το πόσο σύντομα η διαδικασία θα φτάσει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Τι υποσχέθηκε η Σουηδία

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε πάντως ότι από τον Τούρκο πρόεδρο έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει το συντομότερο δυνατόν. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν είχε συνδέσει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, έναν ισχυρισμό που απέρριψαν η Κομισιόν, ο Λευκός Οίκος, αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε κάθε περίπτωση στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Σουηδία επαναλαμβάνει ότι δεν θα παρέχει υποστήριξη στις κουρδικές οργανώσεις YPG/PYD και στον FETO, τον οργανισμό του Φετουλάχ Γκιολέν, του ιεροκήρυκα που ο Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική τους συνεργασία και το διμερές εμπόριο, ενώ η Σουηδία δεσμεύτηκε επιπλέον να υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Prime News.

Back to top button