breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγκόσμιος εφιάλτης – Η χειρότερη επισιτιστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία είναι γεγονός και είναι εδώ

 

Είναι γεγονός που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ακόμα και εάν δεν το ξέρει. Οι άνθρωποι στην άλλη άκρη του πλανήτη πεθαίνουν από την πείνα αυτή τη στιγμή, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι αυτό συμβαίνει.

Η παγκόσμια πείνα εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, και αυτό συμβαίνει επειδή τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων λιγοστεύουν. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, ενδέχεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα εφιαλτικό σενάριο πριν τελειώσει το 2023.

Το παράδειγμα του Πακιστάν

Το Πακιστάν δεν είναι ένα από τα φτωχότερα κράτη στον κόσμο, αλλά η έλλειψη προσιτών τροφίμων αρχίζει να προκαλεί πανικό στη χώρα αυτή Το Σάββατο (14/1/2023) στο Mirpur Khas, μια πόλη στην επαρχία Sindh του Πακιστάν, εκατοντάδες άνθρωποι παρατάχθηκαν για ώρες έξω από ένα πάρκο για να αγοράσουν επιδοτούμενο αλεύρι σίτου, που προσφέρθηκαν για 65 ρουπίες το κιλό αντί της τρέχουσας, φουσκωμένης τιμής περίπου 140 με 160 ρουπίες, γράφει το περιοδικό TIME.

Όταν έφτασαν μερικά φορτηγά, το πλήθος ανέβηκε μπροστά, αφήνοντας πίσω του αρκετούς τραυματίες. Ένας άνδρας, ο Harsingh Kolhi, ο οποίος ήταν εκεί για να φέρει ένα σακουλάκι αλεύρι πέντε κιλών στο σπίτι για τη γυναίκα και τα παιδιά του, καταπλακώθηκε και σκοτώθηκε στο χάος. Βλέπουμε παρόμοια πράγματα να συμβαίνουν σε όλο τον πλανήτη.

Η χειρότερη επισιτιστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία

Στην πραγματικότητα, τα πράγματα έχουν ήδη γίνει τόσο άσχημα που ακόμη και το CNN παραδέχεται ότι αντιμετωπίζουμε «τη χειρότερη επισιτιστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία»… Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία κλονίζει τα παγκόσμια γεωργικά συστήματα που ήδη αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών και της πανδημίας.

Οι συνθήκες της αγοράς μπορεί να έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά οι ειδικοί δεν αναμένουν επικείμενη λύση. Αυτό σημαίνει περισσότερο πόνο για τις ευάλωτες κοινότητες που ήδη αντιμετωπίζουν την πείνα.

Το δράμα της Αφρικής

Ενισχύει επίσης τον κίνδυνο της πείνας σε χώρες όπως η Σομαλία, η οποία αντιμετωπίζει αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη περιγράφουν ως «καταστροφική» επισιτιστική έκτακτη ανάγκη. Δυστυχώς, δεν είναι μόνο στη Σομαλία όπου η επισιτιστική κρίση έχει πάρει «καταστροφικές» διαστάσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, ολόκληρη η ήπειρος αντιμετωπίζει τώρα τη χειρότερη επισιτιστική κρίση που «έχει δει ποτέ» η Αφρική… Σε ολόκληρη την Αφρική, από την ανατολή προς τη δύση, οι άνθρωποι βιώνουν μια επισιτιστική κρίση που είναι μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη από ό,τι έχει δει ποτέ η ήπειρος, λένε διπλωμάτες και εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα.

Τους τελευταίους 12 μήνες, ο αριθμός των Αφρικανών που αντιμετωπίζουν «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» έχει εκραγεί… Ο αριθμός των Ανατολικοαφρικανών που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια –όταν η έλλειψη τροφής θέτει σε άμεσο κίνδυνο ζωές ή τα προς το ζην– έχει αυξηθεί κατά 60% μόλις τον τελευταίο χρόνο και κατά σχεδόν 40% στη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. WFP).

Πρόβλημα και στις ΗΠΑ

Φυσικά, οι προμήθειες τροφίμων συνεχίζουν να στενεύουν ακόμα και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η συγκομιδή καλαμποκιού φέτος ήταν η μικρότερη των τελευταίων 15 ετών…

Το περασμένο έτος ήταν μια κακή χρονιά για το καλαμπόκι – η τελευταία έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) δείχνει ότι οι συνθήκες ξηρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν καταστροφές στις καλλιέργειες. Το USDA μείωσε απροσδόκητα τις προοπτικές του για την εγχώρια παραγωγή καλαμποκιού εν μέσω σοβαρής ξηρασίας στη δυτική ζώνη των αγροκτημάτων. Οι αγρότες στη Νεμπράσκα, το Κάνσας και το Τέξας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωράφια που μαστίζονταν από την ξηρασία.

Ο οργανισμός εκτίμησε ότι οι αγρότες είχαν συγκομιδή από 79,2 εκατομμύρια στρέμματα, μια μείωση κατά 1,6 εκατομμύρια σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση – τη μικρότερη συγκομιδή στρεμμάτων από το 2008. Αυτό δεν θα ήταν τόσο κακό αν ο πληθυσμός εξακολουθούσε να είναι το ίδιο μέγεθος που ήταν το 2008. Άλλες συγκομιδές ήταν επίσης εξαιρετικά απογοητευτικές, και αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνει σταθερά τις τιμές των τροφίμων.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να τονιστεί ότι το μέσο νοικοκυριό των ΗΠΑ ξοδεύει 72 περισσότερα δολάρια για φαγητό το μήνα από ό,τι την ίδια εποχή πριν από ένα χρόνο… Καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποδεκατίζει τους προϋπολογισμούς των οικογενειών, η έκθεση του Δεκεμβρίου από τη Moody’s έδειξε ότι οι οικογένειες ξοδεύουν περίπου 72 δολάρια περισσότερα για φαγητό το μήνα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Αυτός ο αριθμός προκύπτει από μια έκθεση που λέει ότι το τυπικό νοικοκυριό των ΗΠΑ πληρώνει 371 δολάρια σε αγαθά και υπηρεσίες περισσότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

primenews.

Back to top button