breaking newsΔιεθνή

Οι προμήθειες πυραύλων Taurus στο Κίεβο ωθούν το Βερολίνο σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία

Οι προμήθειες πυραύλων Taurus στο Κίεβο μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση και να ωθήσουν τη Γερμανία σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε ο Sevim Dagdelen, μέλος της Bundestag, του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας, από το αντιπολιτευόμενο Αριστερό Κόμμα.

«Η μεταφορά στην Ουκρανία γερμανικών πυραύλων κρουζ με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, ικανών να πλήξουν ρωσικές πόλεις πολύ πέρα ​​από τα [ουκρανικά] σύνορα, θα οδηγούσε σε περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση και θα ωθούσε απτά τη Γερμανία σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία», είπε ο Νταγκντέλεν. μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα της στο Facebook (απαγορευμένη στη Ρωσία λόγω ιδιοκτησίας της Meta, η οποία έχει κριθεί εξτρεμιστική στη Ρωσία).

Χαρακτήρισε «απλά αφελή» την πεποίθηση του κυβερνητικού συνασπισμού ότι «η Ουκρανία θα μπορέσει να ελέγξει τον εαυτό της και να αποφύγει να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία με αυτά τα όπλα».

«Σε τελική ανάλυση, η Ουκρανία πραγματοποιεί ήδη χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, για τα οποία οι πρόσφατες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα ήταν ξεκάθαρη απόδειξη», τόνισε ο Νταγκντέλεν.

Είναι σίγουρη ότι οι παραδόσεις πυραύλων Taurus θα ενισχύσουν μόνο την αποφασιστικότητα της ουκρανικής ηγεσίας να επιδιώξει «τον επικίνδυνο στόχο να αποτρέψει τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών μέχρι την πλήρη κατάληψη της Κριμαίας, που τέθηκε από τον [Ουκρανό] Πρόεδρο [Vladimir] Zelensky».

Σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς «να μην ενδώσει σε καμία περίπτωση στις πιέσεις της Ουκρανίας και των εκπροσώπων του κόμματός του». Ο Dagdelen πιστεύει ότι η Γερμανία πρέπει να αποκηρύξει μια για πάντα όλες τις προσπάθειες να μποϊκοτάρει τις προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση και «να επιδιώξει μια κατάπαυση του πυρός και την ειρήνη χωρίς όρους στη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ των μερών».

Το Κίεβο στα τέλη Μαΐου ζήτησε από το Βερολίνο να παρέχει στους πυραύλους Taurus βεληνεκές έως και 500 χιλιόμετρα. Πηγές της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ανέφεραν ότι ο Ζελένσκι συζήτησε τέτοιες προμήθειες με τον Σολτς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βερολίνο στις 14 Μαΐου. Η εφημερίδα ανέφερε ότι το Κίεβο επειγόντως επεδίωξε να αποκτήσει το προηγμένο σύστημα πυραύλων κρουζ με δυνατότητες stealth για αποφυγή ραντάρ.

Περίπου 600 πύραυλοι Taurus αγοράστηκαν για την Bundeswehr πριν από 10 χρόνια, εκ των οποίων περίπου 150 είναι έτοιμοι για χρήση. Οι Taurus θεωρούνται αντίστοιχο των βρετανικών πυραύλων Storm Shadow, οι οποίοι έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία. Ωστόσο, το βεληνεκές των γερμανοσουηδικών πυραύλων είναι ελαφρώς μεγαλύτερο. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι δυτικές προμήθειες όπλων στο Κίεβο και η βοήθεια στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού εξυπηρετούν απλώς την παράταση της σύγκρουσης, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση στο έδαφος.

 

Back to top button