Διεθνή

Μπαχμούτ η μητέρα των μαχών; Η απώλεια της σημαντικής πόλης μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές καταρρεύσεις σε στρατιωτικό, ηθικό επίπεδο, και στη συνέχεια και σε πολιτικό. Οι πυρηνικοί κίνδυνοι….

Τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκαν μια σειρά από σημαντικές και επικίνδυνες τοποθετήσεις σχετικά με την ουκρανική κρίση. Επίσης, πέρα ​​από τα πραγματικά γεγονότα και τις εξελίξεις στο πεδίο και σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά υπάρχει και μια αύξηση της πολιτικής και διπλωματικής δραστηριότητας.

Οι μάχες για τον έλεγχο της πόλης Artemvsk-Bakhmut εξακολουθούν να είναι το επίκεντρο όλων όσων παρακολουθούν την πορεία της ουκρανικής κρίσης σε όλο τον κόσμο. Η πόλη, στην οποία οι μάχες μαίνονται εδώ και πολύ καιρό και χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σφοδρές, έχουν ύψιστο ενδιαφέρον και για τις δύο πλευρές, ειδικά αν προσθέσουμε τον παράγοντα χρόνο στην εξίσωση για τον υπολογισμό της σημασίας της. Η τρέχουσα χρονική στιγμή του πολέμου είναι πολύ ακριβής. Η απώλεια οποιασδήποτε σημαντικής πόλης μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές καταρρεύσεις σε στρατιωτικό και ηθικό επίπεδο, και στη συνέχεια και σε πολιτικό. Το τελευταίο, τροφοδοτείται από τα αποτελέσματα του πεδίου αφενός, και τις τοποθετήσεις των εξωτερικών δυνάμεων και σε κάθε σημαντική εξέλιξη .

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις του, που ήταν παρόμοιες με αυτές της Αμερικής, ότι ο έλεγχος του Μπαχμούτ δεν είναι κάποιας μεγάλης στρατηγικής σημασίας, ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky είπε ότι η απώλεια αυτής της πόλης θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο ηθικό του στρατού και θα ασκήσει πίεση σε όλη τη χώρα, και προς αυτόν να αποδεχθεί παραχωρήσεις που δεν είναι αποδεκτές.
Σε βιντεοσκοπημένη σκηνή με χαρακτηριστικά πολεμικής προπαγάνδας, ο Ουκρανός Πρόεδρος ολοκλήρωσε μια επίσκεψη αστραπή στο Μπαχμούτ με απόλυτη μυστικότητα και καθ’ οδόν έδωσε συνεντεύξεις στον Τύπο στις οποίες είπε ότι η πτώση του Μπαχμούτ στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων θα επέτρεπε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν « να προβάλλει αυτή τη νίκη στη Δύση, στο ρωσικό εσωτερικό, στην Κίνα και στο Ιράν». Και δεν παρέλειψε να προσκαλέσει τηλεοπτικά τον Κινέζο προέδρο Xi Jinping να επισκεφθεί το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι εμφανίζεται στο ταξίδι του με το τρένο προς τις πρώτες γραμμές σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη εικόνα, πίνοντας τσάι και καθισμένος σε ένα συνηθισμένο κρεβάτι σε ένα τρένο δημόσιας συγκοινωνίας, αλλά οι δηλώσεις του δεν ήταν λιγότερο προσεκτικές, έκανε εκκλήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Ζήτησε μια επίσκεψη από τον Κινέζο πρόεδρο για να δοκιμάσει την ουδετερότητα του Πεκίνου , πιθανότατα για να τον φέρει σε δύσκολη θέση, και σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, να προσπαθήσει να τον πείσει να πιέσει τους Ρώσους!

Αυτή η τελευταία πιθανότητα είναι ουτοπική! Οι θέσεις του κάθε κράτους δεν είναι αποτέλεσμα μιας συμπάθειας, αλλά βασίζονται στα συμφέροντα και σε σύστημα αξιών, όπως η παγκόσμια ειρήνη , και ούτω καθεξής…

Παράλληλα, η ροή δυτικών όπλων και βοήθειας προς το Κίεβο αυξάνεται αισθητά. Είναι ένα νέο δυτικό δώρο που εκφράζει μάλλον απόγνωση μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του ουκρανικού στρατού: οι μάχες στο Μπαχμούτ έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες και οι προετοιμασίες για αντεπίθεση δεν εκπλήσσουν τους Ρώσους, γεγονός που στερεί από τον ουκρανικό έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας του, ειδικά με την ανωτερότητα των ρωσικών δυνάμεων και μέσων διαθέσιμων στη μάχη.

Όσον αφορά τη Δύση, ο Ζελένσκι προσπαθεί να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη, λέγοντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν σίγουρα ότι αν σταματήσουν να μας βοηθούν, δεν θα κερδίσουμε». Αλλά αυτό που ήταν πιο εντυπωσιακό ήταν η ένδειξη ότι η απώλεια του Μπαχμούτ θα μπορούσε να αλλάξει την εξίσωση και να αυξήσει τις εσωτερικές πιέσεις επάνω του και ίσως να τον αναγκάσει να υποχωρήσει. Γνωρίζει ότι αυτά τα λόγια θα έχουν απήχηση στη Δύση, ειδικά στην Ουάσιγκτον, για την οποία η νίκη του Πούτιν θα σημάνει μια μεγάλη καταστροφή, τα αποτελέσματα της οποίας δεν θα σταματήσουν έτσι απλά με την ανατροπή του Μπάιντεν και του κόμματός του στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Σε στρατιωτικούς κύκλους διαδίδεται η πληροφορία ότι δύο στους τρεις ουκρανούς στρατιώτες έχουν σκοτωθεί . Αυτή η άσχημη κατάσταση στις δυνατότητες του Ουκρανικού Στρατού, φτάνει τη Μεγάλη Βρετανία στο σημείο να αποκαλύψει τις προθέσεις της να παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους απεμπλουτισμένου ουρανίου, διακινδυνεύοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του, αλλά και Ρωσικές αντιδράσεις που ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο σοβαρές..

Ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Νικολάι Πετρούσεφ, δήλωσεmότι η “Ρωσία θα μπορέσει να αφοπλίσει την Ουκρανία και να διασφαλίσει την ουδετερότητα του Κιέβου” και εξήγησε ότι περίπου 50 χώρες της αποκαλούμενης «Συμμαχίας Ράμσταϊν» (από το όνομα της γερμανικής στρατιωτικής βάσης όπου συναντήθηκαν οι δυτικοί σύμμαχοι για να λάβουν αποφάσεις αποστολής βαρέων αρμάτων μάχης, όπλων και άλλων μέσων βοήθειας προς την Ουκρανία) συμμετέχουν ενεργά στον πόλεμο , όντας στο πλευρό της Ουκρανίας.

Ο δε Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι η Μόσχα σταμάτησε να ειδοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις πυρηνικές δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών, μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συνθήκη «New START» για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων. Η θέση αυτή έρχεται μετά την απροθυμία της Ουάσιγκτον να παραδώσει μηνιαία δεδομένα στη Ρωσία σύμφωνα με τις ισχύουσες συμφωνίες. Ο Ριάμπκοφ δήλωσε επίσης, ότι, «όλες οι κοινοποιήσεις και όλες οι μορφές κοινοποίησης, οι ανταλλαγές δεδομένων, οι δραστηριότητες επιθεώρησης και γενικά όλες οι μορφές εργασίας βάσει της συμφωνίας αναστέλλονται και δεν θα εφαρμοστούν». Η αποκάλυψη της Μόσχας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία ίσως αναγκάσει το ΝΑΤΟ σε επαναξιολόγηση της σοβαρότητας της κατάστασης.

Οι πυρηνικοί κίνδυνοι δεν περιορίζονται ούτως ή άλλως στις προειδοποιήσεις που μεταφέρoνται μέσω των πολιτικών ανακοινώσεων της Μόσχας. Το πυρηνικό ρίσκο είναι συνέχεια παρών στη Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται το μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο, και όπου οι μάχες κλιμακώνονται και οι κίνδυνοι για την ασφάλειά είναι υπό στενή παρακολουθηση. Αξιωματούχοι της κομητείας λένε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζουν διάφορα σενάρια για να εξαπολύσουν αντεπίθεση στην περιοχή και τοποθετούν την επίσκεψη του Ζελένσκι στο τμήμα της περιοχής που ελέγχεται από τις δυνάμεις του, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ουκρανικού Στρατού για αντεπίθεση από αυτήν την πυρηνικά εύθραστη περιοχή. Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, προειδοποίησε από τη Ζαπορίζια για τον κίνδυνο συνέχισης των συγκρούσεων στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου, όπου η κατάσταση δεν βελτιώνεται, αλλά οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εντείνονται και ζήτησε να ληφθούν απαραίτητα μέτρα για την προστασία του αντιδραστήρα από τυχόν επιθέσεις. Ο Γκρόσι αναζητά με τη Μόσχα και Κίεβο ένα σχέδιο για την προστασία του σταθμού καθως πρέπει να κρατηθεί μακριά από αυτά τα βαριά όπλα. Ωστόσο, οι πυρηνικοί κίνδυνοι σε αυτή την αντιπαράθεση δεν περιορίζονται πλέον σε ένα γεγονός που θα μπορούσε να χτυπήσει μια εγκατάσταση κατά λάθος ή σε μια πρόκληση από ένα από τα μέρη στοχεύοντας τον σταθμό. Ολόκληρη η κρίση έχει μετατραπεί σε μια περιοχή πυρηνικού κινδύνου που στην πραγματικότητα έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

dimpenews.com

Back to top button