breaking newsΔιεθνή

Αποκάλυψη NYT: Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν από την Τετάρτη για την ανταρσία Πριγκόζιν

Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας είχαν ενδείξεις ημέρες νωρίτερα

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ανώτερους στρατιωτικούς και διοικητικούς αξιωματούχους την περασμένη Τετάρτη πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ετοιμαζόταν να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά των ρώσων αξιωματούχων άμυνας.

Στην αποκάλυψη αυτή προχωρήσαν οι New York Times σχεδόν έναν 24ωρο μετά την ένοπλη ανταρσία του επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν η οποία χαρακτηρίστηκε η σοβαρότερη απειλή για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας είχαν ενδείξεις ημέρες νωρίτερα ότι ο Πριγκόζιν σχεδίαζε κάτι και εργάστηκαν για να τελειοποιήσουν αυτό το υλικό σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, ανέφεραν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν τα επικείμενα γεγονότα στη Ρωσία, παρόμοια με τον τρόπο που οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει στα τέλη του 2021 ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Αλλά σε αντίθεση με την αρχική εισβολή, όταν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αποχαρακτήρισαν τις πληροφορίες και στη συνέχεια τις δημοσιοποίησαν για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον κ. Πούτιν από την εισβολή, οι υπηρεσίες πληροφοριών σιωπούσαν σχετικά με τα σχέδια του κ. Πριγκόζιν. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν ότι αν έλεγαν οτιδήποτε, ο Πούτιν θα μπορούσε να τους κατηγορήσει για ενορχήστρωση πραξικοπήματος. Και ήταν σαφές ότι δεν τους ενδιέφερε ιδιαίτερα να βοηθήσουν τον Πούτιν να αποφύγει μια μεγάλη, ντροπιαστική διάσπαση της υποστήριξης στο πρόσωπο του.

Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνουν οι ΝΥΤ η πληροφορία ότι η μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Πριγκόζιν, ο οποίος ξεκίνησε ως «σεφ του Πούτιν» στην Αγία Πετρούπολη, και των ρώσων αξιωματούχων της άμυνας επρόκειτο να εξελιχθεί σε σύγκρουση θεωρήθηκε τόσο στέρεη όσο και ανησυχητική. Ο Πριγκόζιν είναι γνωστός για τη βαναυσότητα του και αν κατάφερνε να εκδιώξει τους αξιωματούχους, πιθανότατα θα ήταν ένας απρόβλεπτος ηγέτης.

Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έμαθαν για πρώτη φορά για το σχέδιο, αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών πραγματοποίησαν την Τετάρτη ενημερώσεις με αξιωματούχους της διοίκησης και της άμυνας. Την Πέμπτη, καθώς ήρθε πρόσθετη επιβεβαίωση των γεγονότων, οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν μια στενή ομάδα ηγετών του Κογκρέσου, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνώριζαν τις ενημερώσεις και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν δημοσίως.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, ο Πριγκόζιν είχε κλιμακώσει δραματικά τη διαμάχη του, ξεκινώντας μια πορεία προς τη Μόσχα, την οποία η ρωσική κυβέρνηση περιέγραψε ως απόπειρα πραξικοπήματος. Το Σάββατο, ανακάλεσε τους μαχητές του και συμφώνησε να διαφύγει στη Λευκορωσία.

Το CNN μετέδωσε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερώσει τους ηγέτες του Κογκρέσου για τις ανησυχίες τους ότι ο κ. Prigozhin ετοιμαζόταν να αμφισβητήσει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

πηγή in.gr

Prime News.

Back to top button