breaking newsΔιεθνή

ΗΠΑ: Απείλησε τη ζωή της δικαστή στη δίκη του Τραμπ

ΗΠΑ: Έστειλε μήνυμα που περιείχε απειλές θανάτου στο γραφείο της δικαστή Τάνια Τσάτκαν στην Ουάσινγκτον.

Μια γυναίκα συνελήφθη χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο Τέξας για απειλές κατά της ζωής της ομοσπονδιακής δικαστή που θα προεδρεύσει στη δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται πως αποπειράθηκε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Στις 5 Αυγούστου, η Αμπιγκέιλ Τζο Σράι, κάτοικος του Άλβιν στο Τέξας, άφησε ένα ρατσιστικό τηλεφωνικό μήνυμα που περιείχε απειλές θανάτου στο γραφείο της δικαστή Τάνια Τσάτκαν στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με μήνυση που κατατέθηκε από πράκτορα του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Αυτή η 43χρονη γυναίκα χαρακτήριζε στο μήνυμα την Τσάτκαν «ηλίθια μαύρη σκλάβα» και δήλωνε: «είσαι στο στόχαστρό μας, θέλουμε να σε σκοτώσουμε», σύμφωνα με το έγγραφο που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της νότιας περιφέρειας του Τέξας.

«Αν ο Τραμπ δεν εκλεγεί το 2024, θα σε σκοτώσουμε, πρόσεξε λοιπόν», απειλούσε ακόμη η συλληφθείσα, προσθέτοντας πως η οικογένεια της δικαστή είναι επίσης στόχος.

Η ίδια απείλησε επίσης να σκοτώσει οποιονδήποτε ασκήσει δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, κατονομάζοντας την αφροαμερικανίδα δημοκρατική βουλευτή του Τέξας Σέιλα Τζάκσον Λι, πάντα σύμφωνα με το έγγραφο.

Χθες, Τετάρτη, δικαστής διέταξε να συλληφθεί και να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου.

Ο 77χρονος Τραμπ είναι αυτή τη στιγμή το φαβορί στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των εκλογών του 2024, όμως την ώρα που προσπαθεί να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο βρίσκεται αντιμέτωπος με τέσσερις ποινικές δίκες.

Η 61χρονη δικαστής Τσάτκαν θα προεδρεύσει στη δίκη του πρώην προέδρου, ο οποίος κατηγορείται ότι επιχείρησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, τις οποίες κέρδισε ο δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν. Σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ απαγγέλθηκαν την 1η Αυγούστου κατηγορίες για συνωμοσία εναντίον του κράτους στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής.

Πριν από δύο χρόνια, η δικαστής είχε απορρίψει προσφυγή του Τραμπ, ο οποίος εκτιμούσε πως, ως πρόεδρος, δεν μπορούσε να παραδώσει έγγραφα στην επιτροπή του Κογκρέσου που διεξήγε έρευνες σχετικά με την επίθεση οπαδών του Τραμπ το 2021 εναντίον του Καπιτωλίου. Είχε απαντήσει πως «οι πρόεδροι δεν είναι βασιλείς» και ότι ο Τραμπ δεν ασκούσε πλέον προεδρικά καθήκοντα.

Επιπλέον η Τσάτκαν καταδίκασε σε αυστηρές ποινές οπαδούς του πρώην προέδρου που είχαν συμμετάσχει στην επίθεση στο Καπιτώλιο.

Γεννημένη στην Τζαμάικα, η Τάνια Τσάτκαν είχε διοριστεί από τον δημοκρατικό πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και ο διορισμός της είχε επικυρωθεί ομόφωνα από τη Γερουσία τον Ιούνιο 2014.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

/primenews.

Back to top button