breaking newsΔιεθνή

Ρωσία: Η FSB κατηγορεί τον επικεφαλής της Βάγκνερ πως υποκινεί εμφύλιο πόλεμο – Στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους βγάζει ο Πούτιν

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB κατηγόρησε χθες Παρασκευή τον επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ότι υποκινεί εμφύλιο πόλεμο καλώντας σε εξέγερση εναντίον του γενικού επιτελείου και κάλεσε τους άνδρες του να τον παρακούσουν και να προχωρήσουν στη σύλληψή του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

«Οι δηλώσεις και οι πράξεις του Πριγκόζιν είναι στην πραγματικότητα κάλεσμα για να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στο έδαφος της Ρωσίας (…) Καλούμε τους μαχητές του ομίλου Βάγκνερ να μη διαπράξουν αυτό το ανεπανόρθωτο λάθος, να σταματήσουν τις βίαιες ενέργειές τους εναντίον του ρωσικού λαού, να μην εφαρμόσουν τις εγκληματικές και προδοτικές διαταγές του Πριγκόζιν και να λάβουν μέτρα για να συλληφθεί», ανέφερε η FSB, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» τονίζει το Κρεμλίνο με το στρατό και οχήματα να προστατεύουν κυβερνητικά κτίρια.

Οι αρχές στη Ρωσία ξεκίνησαν ποινική έρευνα εναντίον του ιδιοκτήτη του στρατιωτικού εργολάβου του Ομίλου Wagner για τις υποτιθέμενες απειλές του να απομακρύνει τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας.

Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης, κάλεσε σε στάση κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, είπε ότι έχει 25.000 άνδρες και κάλεσε τους Ρώσους, κυρίως τους στρατιώτες, να συμπαραταχθούν με τη Wagner.

«Είμαστε 25.000 και θα εμείς θα καθορίσουμε γιατί το χάος βασιλεύει στη χώρα (…) Οι στρατηγικές μας εφεδρείες είναι ολόκληρος ο στρατός και ολόκληρη η χώρα», είπε ο Πριγκοζίν πριν καλέσει «όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν μαζί μας» για «να δοθεί τέλος σε αυτή την αταξία».

Το αφεντικό της Wagner είπε ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος»

Νωρίτερα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της οργάνωσης, στα μετόπισθεν του ουκρανικού μετώπου, προκαλώντας «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων».

«Πραγματοποίησαν πλήγματα, επιθέσεις με πυραύλους, στα στρατόπεδά μας. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του, υποσχόμενος να «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν, σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, από τον ίδιο τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

«Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν», είπε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας άμεσα διέψευσε ότι βομβάρδισε θέσεις της Wagner.

«Μηνύματα και βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Πριγκόζιν σχετικά με υποτιθέμενα “πλήγματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στα μετόπισθεν της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner” δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν μια προβοκάτσια», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Βέβαια, αυτό που δεν μπορεί καθόλου να αποκλειστεί, είναι το ενδεχόμενο να πρόκειται όλο αυτό το δράμα της Wagner, για άλλον έναν αντιπερισπασμό, προκειμένου να παρασύρουν τις ουκρανικές δυνάμεις σε επίθεση, όπως έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Με τους Ουκρανούς να πιστεύουν ότι η διχόνοια επικρατεί στη ρωσική πλευρά, το πλήγμα που πιθανόν να υποστούν θα είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου.

Prime News.

Back to top button