breaking newsΔιεθνή

Συνάντηση Ερντογάν – Λαβρόφ στην Άγκυρα

Η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα στις 24 Φεβρουαρίου 2025, ήταν ένα σημαντικό διπλωματικό γεγονός που πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή μεγάλης έντασης για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, ειδικά λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των εξελίξεων στη Συρία.

Η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως σε δύο μεγάλα θέματα: την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Συρία, με ιδιαίτερη αναφορά στις τουρκικές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στη Συρία και τη στάση των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η Τουρκία, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, είχε εκφράσει την επιθυμία να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να φιλοξενήσει μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν. Η Τουρκία, όπως δήλωσε ο Φιντάν, υποστηρίζει την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων, και επισημάνθηκε η σημασία του να συμμετέχουν και οι δύο πλευρές στον διάλογο για να υπάρξει μια βιώσιμη και δίκαιη λύση.

Ο Φιντάν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία θεωρεί τη νέα αμερικανική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου «αποτέλεσμα προσανατολισμένο προσέγγιση» και ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ειρηνική λύση που θα περιλαμβάνει και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η Τουρκία προσβλέπει σε μια λύση που θα προέλθει από τις διαπραγματεύσεις και όχι από τη συνέχιση των εχθροπραξιών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια πολιτική επίλυση.

Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την προθυμία της Ρωσίας να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εχθροπραξίες μόνο αν οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε μια λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας. Ο Λαβρόφ άφησε να εννοηθεί ότι για τη Ρωσία, η επίτευξη μιας «σταθερής και βιώσιμης» λύσης είναι απαραίτητη για να διακοπεί ο πόλεμος. Οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού υπογραμμίζουν την στρατηγική στόχευση της Μόσχας να διασφαλίσει τα εδαφικά και πολιτικά της συμφέροντα στην Ουκρανία και την περιοχή, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Η κατάσταση στη Συρία αποτέλεσε επίσης σημαντικό θέμα στις συνομιλίες, ιδιαίτερα από την πλευρά της Τουρκίας. Ο Χακάν Φιντάν εξέφρασε τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα επιθυμεί να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να αποφευχθούν αποσχιστικά κινήματα στην περιοχή. Ο Φιντάν ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει κοινή στάση κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και το PKK, καθώς και να καταργηθούν οι κουρδικές αυτονομίες στη Συρία, οι οποίες αποτελούν σημείο έντονης διαφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που αποτελούνται κυρίως από τις κουρδικές δυνάμεις YPG, συνδέονται με το PKK και για αυτό ζητεί την απομάκρυνσή τους από τις περιοχές που ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι οι κουρδικές δυνάμεις δεν θα ελέγχουν τις περιοχές κοντά στα σύνορά της.

Ο Λαβρόφ από την πλευρά του υποστήριξε ότι οι αμερικανικές βάσεις στη Συρία είχαν αρνητικό ρόλο, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την εκμετάλλευση του συριακού πλούτου, κυρίως τη γη και τους υδρογονάνθρακες, για να χρηματοδοτούν τις κουρδικές δυνάμεις και να ενισχύουν την κουρδική αυτονομία στην περιοχή. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ρωσία θεωρεί ότι η Συρία πρέπει να παραμείνει ενωμένη και ότι οι εξελίξεις για τη συριακή κρίση θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη συμμετοχή όλων των πολιτικών, εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της χώρας, σε μια εθνοσυνέλευση για το μέλλον της Συρίας.

Η συνάντηση αυτή ενίσχυσε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, σε μια στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες. Η Τουρκία συνεχίζει να προβάλλει τον εαυτό της ως ενδιάμεσο παράγοντα στην περιοχή, προωθώντας την ειρηνική επίλυση των διαφορών και προσφέροντας τις υπηρεσίες της ως διαμεσολαβητής στις συζητήσεις για τη Συρία και την Ουκρανία.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη και τη συνεργασία της Τουρκίας, καθώς η Τουρκία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να απομονώσει τη Δύση και να επαναφέρει τη Ρωσία ως κύρια δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Prime News.

Back to top button