Νέες διαστάσεις λαμβάνει η ένταση στο Ζβέρνετς, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή με αφορμή την τοποθέτηση περιμετρικού φράχτη και τις καταγγελίες κατοίκων ότι αποκλείστηκε η πρόσβαση προς το χωριό τους και τις περιουσίες τους.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ο Έντουαρτ Σουμπάσι, ο οποίος, σύμφωνα με ανάρτηση του «Βορειοηπειρώτικου Βήματος», φέρεται να τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας. Μιλώντας ζωντανά στην εκπομπή «Breaking» με τη Dafina Hysa, δήλωσε ότι είναι Αλβανός και Έλληνας πολίτης και υποστήριξε πως διαθέτει νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας για γη που ανήκει στην οικογένειά του από το 1991.
«Δεν ήρθα σταλμένος από κανέναν. Ήρθα επειδή έχω τίτλο ιδιοκτησίας της γης μου», ανέφερε, τονίζοντας ότι η γη προέρχεται από τον προπάππου του και ότι ο ίδιος είναι νόμιμος δικαιούχος.
Ο Σουμπάσι κατήγγειλε ότι οι κάτοικοι βρέθηκαν μπροστά σε τετελεσμένα, χωρίς να υπάρξει ενημέρωση για το έργο και χωρίς να δοθούν καθαρές απαντήσεις για τον λόγο τοποθέτησης του φράχτη. Μάλιστα, περιέγραψε την εικόνα με σκληρό τρόπο, λέγοντας ότι ο φράχτης τού θυμίζει «Παλαιστίνη».
«Απλώς ρωτούσα γιατί μπήκε εκεί αυτός ο φράχτης και γιατί είναι κλειστός ο δρόμος προς το χωριό από όπου καταγόμαστε», σημείωσε.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, καθώς, όπως είπε, περίπου 300 κάτοικοι διαθέτουν ιδιοκτησίες στην περιοχή με έγγραφα. Παρ’ όλα αυτά, καταγγέλλουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς για το τι προβλέπεται να γίνει και ποιο είναι το πραγματικό αντικείμενο του σχεδιαζόμενου έργου.
Η υπόθεση προκάλεσε αντίδραση και από την ελληνική πλευρά, καθώς ο τραυματισμός Έλληνα πολίτη στα επεισόδια οδήγησε σε διάβημα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τα Τίρανα. Η Αθήνα ζήτησε εξηγήσεις για τα γεγονότα και για τη μεταχείριση πολιτών ελληνικού ενδιαφέροντος, σε μια περιοχή όπου το ιδιοκτησιακό ζήτημα παραμένει διαχρονικά ευαίσθητο.
Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του Έντι Ράμα προκάλεσαν νέες αντιδράσεις, καθώς στην Αθήνα και στους κύκλους της ελληνικής μειονότητας θεωρήθηκαν προκλητικές. Η αλβανική κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει το έργο ως αναπτυξιακή παρέμβαση, ωστόσο οι κάτοικοι θέτουν ένα απλό και απολύτως κρίσιμο ερώτημα: ποιος έχει δικαίωμα να αποφασίζει για γη που, όπως υποστηρίζουν, ανήκει σε οικογένειες της περιοχής με νόμιμους τίτλους;
Το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο λόγω των σεναρίων που έχουν κυκλοφορήσει για αμερικανικά συμφέροντα πίσω από την επένδυση στην περιοχή. Στο παρασκήνιο έχει εμπλακεί και το όνομα του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο την καχυποψία των κατοίκων και της ελληνικής μειονότητας.
Η υπόθεση Ζβέρνετς δεν είναι ένα απλό τοπικό επεισόδιο. Αγγίζει τον πυρήνα ενός παλαιού και άλυτου προβλήματος στη Βόρεια Ήπειρο και στη νότια Αλβανία: το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις πιέσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές υψηλής αξίας και τον φόβο ότι πίσω από «αναπτυξιακά σχέδια» κρύβονται απαλλοτριώσεις, αποκλεισμοί και αλλαγή του χαρακτήρα ολόκληρων κοινοτήτων.
Οι κάτοικοι ζητούν διαφάνεια, σεβασμό στους τίτλους ιδιοκτησίας και καθαρές απαντήσεις για το έργο στο Ζβέρνετς. Από την πλευρά της, η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί την υπόθεση, καθώς ο τραυματισμός Έλληνα πολίτη και οι καταγγελίες για αποκλεισμό περιουσιών επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την τοπική αυτοδιοίκηση ή την αλβανική εσωτερική πολιτική, αλλά και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Το βέβαιο είναι ότι ο φράχτης στο Ζβέρνετς άνοιξε ένα πολύ μεγαλύτερο μέτωπο. Ένα μέτωπο όπου συγκρούονται η ανάπτυξη, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και η αγωνία των κατοίκων να μη βρεθούν ξένοι στον ίδιο τους τον τόπο.