Το κονκλάβιο, η μυστική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Πάπα, ξεκινά σήμερα το απόγευμα στις 4:30 τοπική ώρα, με τη συμμετοχή των 133 καρδιναλίων – εκλεκτόρων κάτω των 80 ετών – που θα αποσυρθούν στην Καπέλα Σιξτίνα, στο εσωτερικό του Βατικανού.
Η τελετουργική πομπή θα ξεκινήσει από το Παρεκκλήσι του Παύλου, υπό τους ήχους της Λιτανείας των Αγίων, και θα οδηγήσει τους εκλέκτορες στον χώρο όπου, με απόλυτη μυστικότητα, θα επιλέξουν τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου.
Όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της αίθουσας Τύπου του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι, ο πρώτος καπνός από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα αναμένεται να φανεί σήμερα περίπου στις 7 το απόγευμα, ώρα Ιταλίας. Από την Πέμπτη και κάθε μέρα που θα διαρκεί η διαδικασία, θα πραγματοποιούνται τέσσερις ψηφοφορίες – δύο το πρωί και δύο το απόγευμα.
Ο κόσμος που θα συγκεντρώνεται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου θα μπορεί να διακρίνει τον καπνό είτε το πρωί, στις 10:30 και στις 12:00, είτε το απόγευμα, γύρω στις 5:30 και στις 7:30, ανάλογα με την πορεία των ψηφοφοριών. Λευκός καπνός σημαίνει εκλογή νέου Πάπα, ενώ ο μαύρος υποδηλώνει αποτυχία επίτευξης συμφωνίας. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις δύο πρωινές ψηφοφορίες, τα ψηφοδέλτια θα καίγονται το μεσημέρι. Αντίστοιχα, αν δεν υπάρξει εκλογή το απόγευμα, η καύση θα γίνεται το βράδυ μετά την τέταρτη ψηφοφορία.
Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για την Καθολική Εκκλησία, καθώς ο κόσμος στρέφει το βλέμμα του στο Βατικανό, περιμένοντας να ακουστεί το παραδοσιακό «Habemus Papam».Oι 133 εκλέκτορες – κάτω των 80 ετών – θα κλειστούν στον ιστορικό ναό εντός του Βατικανού για να επιλέξουν τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου.