breaking newsΕλλάδα

Δημογραφικό: Μια βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας

Ιδιαιτέρως υψηλοί είναι οι κίνδυνοι που απορρέουν τόσο από το δημογραφικό όσο και από τη σφιχτή αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Η Κομισιόν καταγράφει -στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο– τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία στην Ελλάδα σε σχέση με τα παραπάνω.

Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διαρθρωτικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά το δημογραφικό, το brain drain και τη χαμηλή συμμετοχή στην αγορά εργασίας ορισμένων ομάδων, ιδίως των γυναικών και των νέων. Για αυτό και κρίσιμη θεωρείται η αύξηση του ποσοστού των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων που εργάζονται ή αναζητούν εργασία και στη βελτίωση της κατάρτισης με την ενίσχυση της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών.

Το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού
Ο γηράσκων πληθυσμός της Ελλάδας χρειάζεται αποτελεσματική υποστήριξη για να αναλάβει κατάρτιση, σύμφωνα με την ΕΕ. Αν και ο ρυθμός μείωσης του πληθυσμού έχει πρόσφατα επιβραδυνθεί, η Ελλάδα έχει βιώσει καθαρή μείωση σχεδόν μισού εκατομμυρίου κατοίκων από το 2014. Τα ποσοστά γεννήσεων έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με μόνο 71 000 γεννήσεις το 2023 (σε σύγκριση με πάνω από 100 000 το 2012). Ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 25% μεταξύ 2023 και 2070, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει μια από τις πιο ραγδαίες μειώσεις στην ΕΕ.

Η προβλεπόμενη μείωση του πληθυσμού σε ό,τι αφορά την παραγωγική ηλικία εργασίας (-7,2% έως το 2030) κινδυνεύει να επιδεινώσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού και να υπονομεύσει το αναπτυξιακό δυναμικό.

Καθώς ο πληθυσμός γερνάει όλο και περισσότερο, ο δείκτης εξάρτησης από τους ηλικιωμένους προβλέπεται να αυξηθεί από 39% το 2022 σε ένα μέγιστο 66% περίπου το 2070. Αυτές οι δημογραφικές μεταβολές θα επιδεινώσουν τη στενότητα της αγοράς εργασίας, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη ενεργοποίησης όσων βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και καλύτερης ενσωμάτωσής τους στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την ΕΕ, η Ελλάδα αναπτύσσει τώρα ένα δεκαετές σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, προκειμένου να μετριάσει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτών των δυσμενών δημογραφικών αλλαγών.

Έχει επίσης δημιουργήσει μια πλατφόρμα για τη διασύνδεση Ελλήνων με υψηλή εξειδίκευση που εργάζονται στο εξωτερικό με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Παρά τις προσπάθειες αυτές, διαρθρωτικά εμπόδια, όπως οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων σε άτομα που διαμένουν εκτός Ελλάδας και εργάστηκαν προσωρινά στη χώρα, ενδέχεται να επηρεάσουν την ελκυστικότητα της αγοράς εργασίας.

Χαμηλοί μισθοί
Εν τω μεταξύ, η αύξηση των μισθών παραμένει υποτονική, με τις πραγματικές αποδοχές ανά εργαζόμενο να αυξάνονται μόνο συγκρατημένα το 2024 (κατά 1,5%) μετά από δύο χρόνια μείωσης. Επιπλέον, ορισμένα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό λόγω των επίμονων εμποδίων στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Οι συνθήκες εργασίας παραμένουν δύσκολες για πολλούς εργαζόμενους, γεγονός που καθιστά προτεραιότητα τη βελτίωση της ποιότητας της εργασίας προκειμένου να βελτιωθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.

Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χαμηλόμισθων στην ΕΕ (21,7% το 2022) και – από το 2023 – ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εργαζομένων που εργάζονται πολλές ώρες (12,4% το 2024), με την πλήρη απασχόληση να αντιστοιχεί σε 42,3 ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα. Επιπλέον, πάνω από το 30% των Ελλήνων εργαζομένων εργάζονται τα Σαββατοκύριακα και πάνω από το 35% δήλωσαν ότι συνήθως εργάζονται κατά τη διάρκεια του απογεύματος

karditsastakra.

Back to top button