
Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών έχει παραπεμφθεί ένας εκ των πρώην προέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ, μαζί με πρώην διευθυντικό στέλεχος του Οργανισμού. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, την περίοδο Μάρτιος 2021- Ιούλιος 2022 και πολιτευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μελά και την επί σειρά ετών επικεφαλής της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, Αθανασία Ρέππα, οι οποίοι κατηγορούνται για υπεξαγωγή εγγράφου από κοινού, υπόθαλψη εγκληματία από κοινού κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος από κοινού κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος.
Η δίκη αφορά σε φάκελο με ελέγχους αιτήσεων για βοσκοτόπια από το εθνικό απόθεμα της περιόδου 2019 – 2020 που είχε διενεργήσει η τότε προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παρασκευή Τυχεροπούλου. Τα ευρήματα του ελέγχου, δεν διαβιβάστηκαν ποτέ στη Δικαιοσύνη από τον κ. Μελά παρά το γεγονός ότι η κα Τυχεροπούλου το ζητούσε ρητά στην έκθεση που είχε συντάξει. Κάτι τέτοιο ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τη στάση που είχε τηρήσει η προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπό τον καθηγητή Γρηγόρη Βάρρα, ο οποίος είχε διαβιβάσει στη Δικαιοσύνη τουλάχιστον τρεις διαφορετικές εκθέσεις ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σημειώνεται ότι για κάποιες από τις περιπτώσεις που αναφέρονταν στον έλεγχο της κας Τυχεροπούλου και είχαν τεθεί υπ’ όψιν του κ. Μελά, έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Η έκθεση
Το Νοέμβριο του 2020, η Παρασκευή Τυχεροπούλου διαβίβασε στον τότε αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρη Μελά μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση. Επρόκειτο για τα ευρήματα σειράς ελέγχων που είχε διενεργήσει «στα βοσκοτόπια και την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2019-2020 καθώς και την είσπραξη αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών». Η έκθεση είχε διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Τεχνικών Ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ και είχε κοινοποιηθεί στον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Φάνη Παπά και σε διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού.
Ποιος είναι ο Δ. Μελάς
Την περίοδο εκείνη ο κ. Μελάς κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο κ. Μελάς είναι ένα πρόσωπο με στενούς δεσμούς με τη ΝΔ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιογραφικό του, επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου είχε διατελέσει υπηρεσιακός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων στο ίδιο Υπουργείο επί Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

Το 2007 τοποθετήθηκε Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στον Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» και το 2008 πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Από το 2009 ως το 2012 ήταν Προϊστάμενος της Οργανικής Μονάδας του Αγροτικού Τομέα στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2016 ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη ως Συντονιστής του Προγράμματος της ΝΔ για τον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ το 2019 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ. Το Μάρτιο του 2021 ο κ. Μελάς τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ από όπου παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2022.
«Παρατυπίες» και απάτες
Οι έλεγχοι εντόπισαν ιδιαίτερα «σημαντικά ευρήματα» και «ενδείξεις» για συμμετοχή σε «παράτυπες πράξεις» από την πλευρά ορισμένων εκ των αιτούντων για ενίσχυση μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για παράδειγμα σε κάποιες περιπτώσεις, εντοπίστηκαν παραγωγοί να έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια για το 2020, με «μη νόμιμο τρόπο». Επίσης κάποιοι από αυτούς, εμφανίζονταν να έχουν νοικιάσει βοσκοτόπια σε έκταση, πολύ πάνω από το μέσο όρο των στρεμμάτων που νοικιάζουν συνήθως κτηνοτρόφοι και παραγωγοί, ενώ αν και εμφανίζονταν ως ενεργοί αγρότες φέρονταν να μην έχουν δηλώσει ζώα για την αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων.
Οι έλεγχοι διαπίστωσαν επίσης ότι τα ενοίκια που είχαν δηλωθεί για τα βοσκοτόπια δεν είχαν καμία σχέση με το ύψος των πραγματικών ενοικίων της αγοράς που καταβάλλουν οι κτηνοτρόφοι. Επιπλέον εντοπίστηκαν «επαναλαμβανόμενες εκτάσεις ιδιωτικών βοσκοτόπων σε διαφορετικά ενοικιαστήρια με διαφορετικούς παραγωγούς αλλά με σχεδόν ίδια επώνυμα». Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις εκτάσεις που το 2020 εμφανίζονταν ως ιδιωτικές, την περίοδο 2017 – 2018 ανήκαν στο ελληνικό δημόσιο.
Για τους λόγους αυτούς η κα Τυχεροπούλου ζήτησε από τον κ. Μελά να κατατεθεί αναφορά στη Δικαιοσύνη για «έλεγχο τέλεσης ενδεχόμενα αξιόποινων πράξεων τόσο για τους ελεγχόμενους παραγωγούς όσο και για τους φερόμενους ιδιοκτήτες».
karditsastakra