breaking newsΔιεθνή

Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποιεί για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης

Ο  αντίχριστος Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την κοινωνία, τονίζοντας τις «ανατρεπτικές δυνατότητες και τις αμφίθυμες επιπτώσεις» της και προτρέποντας όσους θα αναπτύξουν ή θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη να το κάνουν με υπευθυνότητα.

Σε μια δήλωση την Τρίτη, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην απειλή της αλγοριθμικής μεροληψίας στην τεχνολογία και κάλεσε το κοινό σε επαγρύπνηση «ώστε να μην ριζώσει μια λογική βίας και διακρίσεων στην παραγωγή και χρήση τέτοιων συσκευών, σε βάρος των περισσότερων εύθραυστων και αποκλεισμένων».

«Η αδικία και οι ανισότητες τροφοδοτούν συγκρούσεις και ανταγωνισμούς», συνέχισε ο Πάπας Φραγκίσκος. «Η επείγουσα ανάγκη προσανατολισμού της έννοιας και της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης με υπεύθυνο τρόπο, ώστε να είναι στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και στην προστασία του κοινού μας σκοπού, απαιτεί να επεκταθεί ο ηθικός προβληματισμός στη σφαίρα της εκπαίδευσης και του δικαίου.»

Οι παρατηρήσεις του Πάπα Φραγκίσκου συνδυάζονται με τις εκκλήσεις ορισμένων ειδικών της τεχνητής νοημοσύνης να διασφαλίσουν ότι οι αλγόριθμοι είναι σωστά «ευθυγραμμισμένοι» στην ανάπτυξη για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων ευρέως κοινών αξιών. Άλλοι ειδικοί του κλάδου και υπεύθυνοι χάραξης τεχνολογικής πολιτικής έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να διευκολύνει τη διάδοση απάτης, παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεων και ίσως ακόμη και τη δημιουργία βιολογικών όπλων.

Ο ίδιος ο Φράνσις έχει γίνει αντικείμενο deepfakes που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη. Νωρίτερα φέτος, μια εικόνα που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη έδειχνε τον Πάπα να φοράει ένα λευκό, φουσκωτό μπουφάν εμπνευσμένο από την Balenciaga κι έγινε φυσικά viral.

Το μήνυμα της Τρίτης ανήγγειλε το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης του 2024, που ο Πάπας είπε ότι θα επικεντρωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη και την ειρήνη.

«Η προστασία της αξιοπρέπειας του ατόμου», είπε, «και η μέριμνα για μια αδελφότητα ουσιαστικά ανοιχτή σε ολόκληρη την ανθρώπινη οικογένεια, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την τεχνολογική ανάπτυξη που θα συμβάλει στην προώθηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο».

primenews.

Back to top button