Σαν σήμερα 06/06/1897 γεννιέται ο μεγαλύτερος ήρωας της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας – Διγενής, Αρχηγός της θρυλικής ΕΟΚΑ
Ο Γεώργιος Θεοδώρου Γρίβας γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 6 Ιουνίου 1897, σύμφωνα με την ληξιαρχική πράξη της γεννήσεώς του και πέθανε στη Λεμεσό στις 27 Ιανουαρίου 1974. Στο χωριό του διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα και την αγάπη προς την Ελλάδα, η οποία τον οδήγησε να φύγει για την Αθήνα με σκοπό ν’ ακολουθήσει τη στρατιωτική σταδιοδρομία. Ενεγράφη στη Σχολή Ευελπίδων το 1916 και αποφοίτησε το 1919 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Πεζικού.
Τελειοποίησε τις στρατιωτικές του σπουδές με φοίτηση στη Σχολή Εφαρμογής Πεζικού των Βερσαλλιών, στη Σχολή Βολής Châlai – Sur – Marne και στις Ανώτερες Σχολές Πολέμου της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Νεαρός ανθυπολοχαγός ανδραγάθησε στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Ως Επιτελάρχης Μεραρχίας πολέμησε το 1940-41 στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου τον Ιταλό επιδρομέα και αργότερα, κατά την κατοχή, τους Γερμανο-Ιταλούς κατακτητές της Ελλάδας. Με τα Ελληνόπουλα της ιδιαίτερης πατρίδας του Κύπρου κατεξευτέλισε την τότε πανίσχυρη Βρετανική Αυτοκρατορία.
Ήταν 50 χρονών ο απόστρατος συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού όταν άφησε τη ραστώνη της ήσυχης ζωής και ήρθε στην Κύπρο για να ηγηθεί του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Ίδρυσε την Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών, τη θρυλική ΕΟΚΑ, και δρασκέλισε τα βουνά του Τροόδους, του Κύκκου και της Μαδαρής, έζησε με τα παλληκάρια την αντάρτικη ζωή, έστησε μαζί τους ενέδρες, γαλβάνισε το αγωνιστικό τους πνεύμα, τους εμφύσησε την αποφασιστικότητα, το θάρρος, την τόλμη και την πίστη στον δίκαιο αγώνα για τη λευτεριά της Κύπρου μας και την Ένωση με τη Μάνα Ελλάδα.
Μετά τη λήξη του, επέστρεψε ξανά στην Αθήνα στις 17 Μαρτίου 1959, όπου του επιφυλάχθηκε αποθεωτική υποδοχή. Του απονεμήθηκε, μεταξύ άλλων, αναδρομικά ο βαθμός του αντιστράτηγου, η δε Βουλή των Ελλήνων τον τίμησε για τη διεξαγωγή του αγώνα των Κυπρίων ανακηρύσσοντάς τον «άξιον της Πατρίδος» στις 18 Μαρτίου του 1959. Επίσης, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’ τον τίμησε με το παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα. Μετά την ανταρσία των Τουρκοκυπρίων (Δεκέμβριος του 1963), ο Γρίβας ήλθε ξανά στην Κύπρο στις 9 Ιουνίου 1964 και ανέλαβε την αρχηγία των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων.
Για τρίτη φορά ήλθε μυστικά στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 1971. Μέσα στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατούσε από το 1960 στην Κύπρο, ίδρυσε την μυστική οργάνωση ΕΟΚΑ Β’ με σκοπό την προστασία της ενωτικής παρατάξεως και τη συνέχιση του αγώνα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα υπό καθεστώς παρανομίας. Εξαιτίας αυτής της ενέργειας βρέθηκε σε ολοκληρωτική ρήξη με τον Πρόεδρο και Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ο οποίος όμως μόλις πληροφορήθηκε τον «μισεμό» του Αρχηγού, εξέφρασε με την ακόλουθη δήλωση τη βαθύτατη λύπη του:
«Ο θάνατος του Στρατηγού Γρίβα Διγενή συνεκίνησε βαθύτατα τον Κυπριακόν Ελληνισμόν. Ο Στρατηγός προσέφερε πολυτίμους υπηρεσίας εις την Κύπρον και ολόκληρον το Έθνος. Πολλάκις διεφώνησα προς τον Στρατηγόν, ως προς την μέθοδον και τον χειρισμόν του εθνικού θέματος. Πολύ δε λυπούμαι, διότι από διετίας ευρισκόμην εν συνεχή διαφωνίαν διά πράξεις και ενεργείας εις τας οποίας παρεσύρθη. Ουδόλως, όμως, παραγνωρίζω την τεραστίαν προσφοράν του εις τον Απελευθερωτικόν Αγώναν του Κυπριακού Ελληνισμού, η οποία έδωκεν εις αυτόν εξέχουσαν θέσιν εις την Ιστορίαν. Ο Ελληνισμός της Κύπρου θα τιμά πάντοτε την μνήμην του Στρατηγού Γρίβα Διγενή».
Ήταν 27 Γενάρη 1974, όταν ο Γέρο Διγενής έφυγε με τον καημό του ανεκπλήρωτου οράματος για Ένωση, για το οποίο όραμα αγωνιζόταν με πάθος μέχρι την τελευταία του πνοή. Ιθύνων νους και οδηγητής του αγώνα της ΕΟΚΑ κατέστη κατά τα χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα θρύλος. Και το όνομά του απέβη σύμβολον του Ελληνικού εις Κύπρον αγωνιζόμενου λαού.
ΠΗΓΗ: Κύπρος Πατρίδα μου