Σε πρωτοφανές ανθελληνικό παραλήρημα εξελίχθηκαν συζητήσεις σε τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, με καθηγητές και αρθρογράφους να μην περιορίζονται στις πάγιες θέσεις της Άγκυρας για τα χωρικά ύδατα, αλλά να φτάνουν στο σημείο να μιλούν ανοικτά για κατάληψη της Θεσσαλονίκης, της Δυτικής Θράκης και του Καστελόριζου.
Οι εμπρηστικές τοποθετήσεις καταγράφονται ενώ η Τουρκία δέχεται πιέσεις σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για την κατάργηση του casus belli, δηλαδή της απειλής πολέμου που εξακολουθεί να διατηρεί απέναντι στην Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.
«Ακόμη και 100 μέτρα επέκταση αποτελούν αιτία πολέμου»
Ο καθηγητής στρατιωτικών σχολών Ουγούρ Οζκόκερ παραδέχθηκε ότι η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τίθεται πλέον συστηματικά ενώπιον της Άγκυρας στις διεθνείς επαφές της.
Όπως υποστήριξε, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ υπενθυμίζουν στην τουρκική πλευρά ότι το Κοινοβούλιό της έχει εγκρίνει «εξουσιοδότηση για πόλεμο» εναντίον ενός συμμάχου της στο ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οποιαδήποτε ελληνική επέκταση πέραν των έξι ναυτικών μιλίων, ακόμη και κατά «100 μέτρα», θα θεωρούνταν από την Τουρκία αιτία πολέμου. Επιχείρησε, μάλιστα, να παρουσιάσει το casus belli και το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα ως δύο ισοδύναμες αποφάσεις που θα έπρεπε να καταργηθούν ταυτόχρονα.
Η εξίσωση, ωστόσο, είναι αυθαίρετη. Η επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα που προβλέπεται από το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ το casus belli συνιστά ευθεία απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας.
Ο Οζκόκερ επικαλέστηκε πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όταν κρίνει πως έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή, παρουσιάζοντάς την ως επιβεβαίωση των τουρκικών ανησυχιών.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι, σε περίπτωση επέκτασης, τουρκικά πλοία που κινούνται από την Κωνσταντινούπολη προς τη Σμύρνη θα αναγκάζονταν να περάσουν μέσα από ελληνικά χωρικά ύδατα και να ζητούν σχετική άδεια. Πρόκειται για επιχείρημα που χρησιμοποιείται διαχρονικά από την Άγκυρα, προκειμένου να εμφανίζει την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου ως απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
«Θα κάνουμε την προσευχή μας στη Θεσσαλονίκη»
Η συζήτηση, όμως, ξέφυγε από κάθε διπλωματικό και πολιτικό πλαίσιο όταν ο παρουσιαστής έφερε στο τραπέζι τη Θεσσαλονίκη και το ενδεχόμενο μιας τουρκικής κίνησης «από το κέντρο».
Ο Οζκόκερ απάντησε ότι δεν χρειάζεται καν η Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας πως «η Κομοτηνή και η Δυτική Θράκη αρκούν» και προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Θάσος και άλλες περιοχές θα περνούσαν στην Τουρκία.
Όταν ο παρουσιαστής επέμεινε στη σημασία της Θεσσαλονίκης, ο Τούρκος καθηγητής προχώρησε σε ακόμη πιο προκλητική δήλωση:
«Θα την πάρουμε τη Θεσσαλονίκη, με τη βοήθεια του Θεού. Υπάρχει ακόμη χρόνος. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη διεθνή συγκυρία, διότι αν μείνουμε μόνοι μας με αυτούς, θα κάνουμε τη μεσημεριανή μας προσευχή στη Θεσσαλονίκη».
Η αναφορά στη «διεθνή συγκυρία» είναι αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο ο τουρκικός αναθεωρητισμός αντιλαμβάνεται τις γεωπολιτικές κρίσεις: ως πιθανές ευκαιρίες για αμφισβήτηση συνόρων και επιβολή τετελεσμένων εις βάρος της Ελλάδας.
Hürriyet: «Με μια ψαρόβαρκα παίρνουμε το Καστελόριζο»
Στο στόχαστρο τουρκικής τηλεοπτικής εκπομπής βρέθηκε και το Καστελόριζο. Ο αρθρογράφος της Hürriyet Νεντίμ Σενέρ επιχείρησε να αποκωδικοποιήσει πρόσφατη αναφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη μικρή απόσταση ανάμεσα στην τουρκική περιοχή Κας και το ελληνικό νησί.
Κατά τον Σενέρ, το πραγματικό μήνυμα του Τούρκου προέδρου ήταν ότι η Τουρκία βρίσκεται τόσο κοντά, ώστε αρκεί «να απλώσει το χέρι της» για να φτάσει στο Καστελόριζο.
Ο αρθρογράφος χρησιμοποίησε ακόμη και το TCG Anadolu ως παράδειγμα, υποστηρίζοντας ότι η απόσταση από τις τουρκικές ακτές είναι τόσο μικρή ώστε κάποιος θα μπορούσε να φτάσει στο νησί «σχεδόν περπατώντας». Η συζήτηση κορυφώθηκε με μια ωμή απειλή κατάληψης ελληνικού εδάφους:
«Δεν χρειάζεται καν να στείλουμε φρεγάτα. Αν θέλουμε, μπορούμε να πάμε με μια ψαρόβαρκα και να πάρουμε το Καστελόριζο», δήλωσε ο Σενέρ.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο πολιτικός αναλυτής Αλί Σαϊντάμ, ο οποίος επανέφερε παλαιότερες τουρκικές μεγαλοστομίες περί «πρωινού καφέ στην Αθήνα».
Η προπαγάνδα προετοιμάζει την κοινή γνώμη
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν απλώς ως τηλεοπτικές υπερβολές. Εντάσσονται σε ένα ευρύτερο κλίμα καλλιέργειας τουρκικού αναθεωρητισμού, μέσα στο οποίο ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα παρουσιάζονται ως «απειλή» και η αρπαγή ελληνικών εδαφών συζητείται δημόσια ως θεμιτό γεωπολιτικό σενάριο.
Από το casus belli και τα 12 ναυτικά μίλια μέχρι τη Δυτική Θράκη, τη Θεσσαλονίκη και το Καστελόριζο, οι τοποθετήσεις αποκαλύπτουν το εύρος των τουρκικών διεκδικήσεων και τη συστηματική προσπάθεια εξοικείωσης της κοινής γνώμης με τη λογική της σύγκρουσης.
Όταν η απειλή πολέμου παραμένει επίσημη απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, οι δηλώσεις περί κατάληψης ελληνικών περιοχών δεν αποτελούν απλό τηλεοπτικό θόρυβο. Αποτελούν μέρος ενός σταθερού μηχανισμού προπαγάνδας, ο οποίος συντηρεί την ένταση, νομιμοποιεί τον αναθεωρητισμό και στρέφεται ευθέως κατά της ελληνικής κυριαρχίας.